Orbán Viktor ultimátumot kapott Manfred Webertől

2019. március 5., 18:43

Szerző:

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje, a Fidesszel legszorosabb és legbarátibb kapcsolatot ápoló bajor CSU politikusa a Bild című német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről. 

Manfred Weber a lap szerdai számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. 

  • Orbán Viktor azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát,
  • bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól,
  • biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Manfred Weber kiemelte, még ebben a hónapban világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. Hozzátette: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között.

Mint mondta, tesz egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben, de a kereszténydemokrácia értékei nem képezhetik alku tárgyát.

A Néppártban egyébként hivatalosan is megkezdődik a Fidesz kizárási eljárása, miután tíz országból 13 tagpárt kezdeményezte az eljárást:

  • a svéd Mérsékelt Párt (M) és a a svéd Kereszténydemokrata Párt (KD),
  • a belgiumi Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V), a Humanista Demokratikus Közép (cdH),
  • Jean Claude-Juncker európai bizottsági elnök pártja, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt (CSV),
  • a finn Nemzeti Koalíciós Párt (KOK),
  • a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) és a Szociáldemokrata Párt (PSD),
  • a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA),
  • a görög Új Demokrácia (ND),
  • a litván Haza Unió Litván Keresztéydemokraták (TS-LKD),
  • a bolgár Demokraták az erős Bulgáriáért (DSB)
  • az ír kormánypárt, a Fine Gael

Az EPP-nek jelenleg 49 teljes jogú tagja van, de a Fidesz kizárást kezdeményezték társult tagok, így például a norvég Konzervatív Párt is. (Norvégia nem tagja az Európai Uniónak.) 

A döntés persze az Európai Néppárt valamennyi tagjától függ, ezért nem lehet megjósolni a végeredményt.

A Fidesz kizárása március 20-án, a párt politikai választmányának ülésén kerül napirendre.

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.