A főapát missziója

1946. január 26-án Sopronban, polgári családban született. 1964-ben lépett be a Szent Benedek Rendbe. 1971-ben Pannonhalmán szentelték pappá, 1989-ben Esztergomban avatták püspökké. 1990 és 1993 között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. 1991 óta főapát Pannonhalmán. Eddig háromszor, 2002-ben, 2009-ben és 2014-ben hosszabbították meg tisztségét. 1976-ban az ELTE BTK-n történelem–német szakos tanári diplomát szerzett. 1985-ben ugyanott doktorált, majd 1997-ben habilitált, PhD tudományos fokozatot szerzett. Benedek rendi szerzetes, aki a Regula szabályai szerint és szellemében éli életét, végzi munkáját, vezeti, irányítja közösségét a Márton-hegyen. Katolikus főpap, aki túllép Pannonhalma határán, példát ad és irányt szab nyájának, híveinek, népének. Ugyanakkor tanár, pedagógus, hittudós, közösségszervező és irányító, közéleti személyiség. Őt köszöntjük hetvenedik születésnapján.

2016. január 26., 10:00

A pannonhalmi konzisztórium nagy asztala körül meghívására gyakran helyet foglalnak tudósok, világi értelmiségiek, művészek, egyházi méltóságok és különböző politikai pártok képviselői. Ilyenkor a megbeszéléseket, a különböző nézetek ütköztetését, a vitákat áthatja a „genius loci”, amit Várszegi jelenléte, személyisége, megoldást és konszenzust kereső bölcsessége sugároz. Ő valóban mély árkokat temet be – de legalábbis hidat épít rajtuk.

Jól érzi magát Pannonhalmán Esterházy Péter és Spiró György éppúgy, mint Erdő Péter, Köves Slomó, vagy a Göncz Árpád által létrehozott és ma Lengyel László által szervezett Kék szalon társasága is.

Nem függ a mindenkori politika akaratától, a különböző kurzusok érdekeitől, mesterséges, időnként erőszakos kanonizálási törekvéseitől. „A politika megbuktatja önmagát” – vallja, az emberség és a szilárd hit időtlen, iránytűt ad, békét teremt hirdeti.

(Békesi László írását a 168 Óra csütörtöki számában olvashatják.)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.