A fideszes államtitkár nyílt levélben nehezményezi, hogy az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát

2019. május 11., 16:04

Szerző:

Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Szegedi Törvényszék kérését és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének mentelmi jogát – írta a tárca parlamenti államtitkára Rádi Péter NVB-elnökhöz intézett, szombati keltezésű levelében.

Völner Pál az MTI-hez is eljuttatott levélben kiemelte, Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot.

– Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön

– tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését.

– Felszólítjuk az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban

– fogalmazott.

Fotó: kormany.hu/Endre Vessey

Völner Pál felidézte, Czeglédy Csabának az évekkel a választás kiírását megelőző cselekményen alapuló, a választási eljárással semmiféle összefüggésben nem lévő büntetőügyekben kell bíróság elé állnia – esetének a mentelmi jog lényegéhez, szelleméhez nincsen köze. Emellett azt, hogy a mentelmi jog nem alapjog, az Alkotmánybíróság is hangsúlyozta már, éppen Czeglédy Csaba ügyében, 2018-ban, tette hozzá.

– Az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására – írta Völner Pál, aki arra kérte az NVB elnökét, hogy levelét juttassa el minden párt küldöttjének,

a magyar demokrácia és Európa jövőjének ügye ugyanis nem lehet néhány politikai hazárdőr játékszere.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A bíróság azonban Czeglédy Csaba jelöltté válását követően felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát.

Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listájának 36., utolsó helyén szerepel, a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés április 22-én lett jogerős, azóta mentelmi jog illeti meg a szocialista politikus-ügyvédet. 

Czeglédy Csaba
Fotó: Facebook

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.