Hősnek tartja Czeglédy Csabát a DK, ezért felkerül a párt európai parlamenti listájára, de csak szimbolikusan

2019. április 11., 08:24

Szerző:

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti választási listájának utolsó, szimbolikus helyére kerül Czeglédy Csaba ügyvéd, volt MSZP-s politikus- A párt közleménye szerint a jelenleg költségvetési csalással gyanúsított, az előzetes letartóztatást is megjárt Czeglédy régóta az Orbán-rendszer elleni harc egyik kulcsfigurája.

„Hol szombathelyi politikusként, helyi korrupciós ügyek feltárásával, hol a DK ügyvédjeként, a fideszes rágalmazók elleni perekben nehezíti meg az Orbán-kormány politikusainak életét. Czeglédy hatékonyságát, lekenyerezhetetlenségét és állhatatosságát jól mutatja, hogy a kormánynak nem maradt más eszköze az időleges elhallgattatására, mint hogy egy koncepciós ügyben börtönbe zárja, tárgyalás és ítélet nélkül. Bár Czeglédy előzetes letartóztatását megszüntették, azt csak a fideszes pártállam feje, Orbán Viktor tudhatja, hogy meddig maradhat szabadlábon” - hangzik a közlemény.

Czeglédy Csaba
Fotó: MTI/Bugány János

Az utolsó mondat arra is utalhat, hogy azzal, hogy Czeglédy felkerült a DK választási listájára, mentelmi jog illeti meg, vagyis csak a május 26-i EP-választás után kerülhet újra kényszerintézkedés alá. Az ügyvédnek van is mitől tartania, az ügyészség például korábban komolyan vette a Pesti Srácok újságírói forrásának állítását, hogy Czeglédy le akarja fizetni és az országból való távozásra késztetni ügyének több gyanúsítottját. Erre hivatkozva pedig tovább hosszabbították az ügyvéd előzetes letartóztatását.

„A Demokratikus Koalíció számára Czeglédy Csaba egy hős. Egy olyan hazafi, aki a börtönt is vállalja ellenzékiségéért és kormányellenes munkájáért. És bár nem a DK, hanem az MSZP politikusa, támogatásunk és szolidaritásunk jeléül Czeglédy Csaba csakazértis helyet kap a DK EP-istáján” - írta a közlemény.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.