Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Megszüntetik a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen

2019. május 9. 11:36 - szerző: 168 Óra

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nem függesztette fel a szocialista politikus és ügyvéd, Czeglédy Csaba mentelmi jogát, így a  Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást – tudta meg a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Czeglédy Csabát a Demokratikus Koalíció felvette európai parlamenti listája utolsó helyére, ezzel mentelmi jogot nyert. A bíróság kezdeményezte a NVB-nél mentelmi joga felfüggesztését, ahhoz azonban az NVB kétharmados támogatása kellett volna, de csak kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan viszont ellene. A testület határozata szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának meghosszabbítás
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A büntetőeljárás megszüntetésének kérdésében a törvényszéknek nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést rögtön a választási bizottság írásos határozatának kézhezvétele után ki kell hirdetnie.

Jelöltként Czeglédyt Csabát a mentelmi jog az EP-választás eredményének jogerőre emelkedéséig mindenképpen megilleti, utána az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ahhoz, hogy ismét bíróság elé kerüljön az ügye. Ha viszont bejut az Európai Parlamentbe – erre semmi esélye, az utolsó helyét kapta a DK listáján –, akkor öt éven át élvezhetné a mentelmi jog előnyeit. Abban az esetben a jog megvonását Polt Péter legfőbb ügyésznek kell kezdeményeznie az Európai Parlament elnökénél.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás, a politikus másfél évet töltött letartóztatásban.