A Fidesz hallani sem akarja, mit mond Lovász László és Palkovics László az MTA-ról

2019. február 25., 18:10

Szerző:

Bár eredetileg úgy volt, hogy kedden az Országgyűlés költségvetési bizottságában tartanának egy meghallgatást az MTA kutatóintézeteinek a finanszírozásáról Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével, ebből valószínűleg semmi nem lesz, a fideszes bizottsági tagok ugyanis nem támogatják ezt a napirendi pontot. A DK-s Varju László bizottsági elnök az ATV-nek mesélte el, hogy Lovász és Palkovics meghallgatása napirendi pontként az Országgyűlés honlapján is feltüntették, ennek ellenére Szűcs Lajos fideszes bizottsági alelnök ma azt mondta neki, hogy a testület kormánypárti tagjai nem kérnek a meghallgatásból. Ő ettől függetlenül szavazásra fogja bocsátani a kérdést – tette hozzá. 

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Elsőként a 168 Óra írta meg a magyar sajtóban, hogy Palkovics megfosztaná az MTA-t a kutatóhálózatától, a legnagyobb tekintélyű magyar nemzeti intézményt pedig köztestületté alakítanák. Kiderült az is, hogy a kutatóintézeteknek pályázniuk kell az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiírásaira, amit azonban a Lovász vezette MTA elnöksége attól tett függővé, hogy megkapja a neki törvényben garantált, jelenleg éppen visszatartott alaptámogatást. Minisztériumi tervek szerint a Corvinus Egyetem mintájára egy alapítványba szervezik át az MTA kutatóhálózatát a vagyonnal együtt, a közalkalmazottak pedig elveszítik jelenlegi közalkalmazotti státuszukat. 

Február 12-én a kutatóintézeti munkatársak és a szimpatizánsaik élőlánccal tiltakoztak az MTA szétverése ellen

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.