12,3 milliárdba fog kerülni Magyarországnak a debreceni BMW-gyár, de Szijjártó Péter szerint minden fillért megér

Debrecen pedig állami garanciával 44 milliárd forintos hitelt vesz fel csak azért, hogy megvehessék a földtulajdonosoktól a gyár helyszíneként kinézett ingatlanokat.

2018. október 12., 14:14

Szerző:

Busásan megtérül Magyarországnak az a több mint 12,3 milliárd forint, amellyel a magyar kormány támogatja a BMW debreceni beruházását - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, mielőtt aláírta az állami támogatásról szóló megállapodást a német autógyár képviselőjével. Ezzel végre nyilvánosságra került az az eddig titokként kezelt adat, amely más megvilágításba helyezi a BMW magyarországi gyárépítését.

Hosszú tárgyalások vezettek idáig, ugyanis Szijjártó tárcája két hónappal ezelőtt még lényegében azt állította, hogy fogalmuk sincs róla, mekkora közvetlen támogatást fognak adni a német cégnek a gyár debreceni letelepítéséért cserében. Az utóbb kiderült, hogy Debrecen állami garanciával 44 milliárd forintos hitelt vesz fel csak azért, hogy megvehessék a földtulajdonosoktól a gyár helyszíneként kinézett ingatlanokat. Igaz, a BMW beruházása az eddigi hírek szerint összesen több, mint 1 milliárd eurós, azaz mai árfolyamon 324 milliárd forintos értékre rúg.

Oliver Zipse (balra), a BMW gyártási igazgatója és Szijjártó Péter (középen)
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szijjártó Péter az aláírási ceremónián bejelentette azt is, hogy a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán, 2x2 kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki. Ezek a beruházások pedig újabb tételeket jelentenek az állami költségvetésben.