Íme, ezekkel a gyümölcsökkel lesz tökéletes a reggeli

 A reggeli egyik legfontosabb kiegészítője a rostokban és létfontosságú tápanyagokban gazdag gyümölcs.

2024. április 23., 06:41

Szerző:

A gyümölcsök számos alapvető tápanyagot tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van, például káliumot, rostot, C-vitamint és folátot. Szakértők azt tanácsolják, hogy minden étkezéskor, beleértve a reggelit is, tegyél gyümölcsöt és zöldséget a tányérodra. A legjobb az lenne, ha naponta legalább kétszer-háromszor gyümölcsöt fogyasztanál. A Dívány összeszedte azokat, amelyeket a leginkább érdemes a reggelihez választanod.

A banán, különösen, ha még zöldes árnyalatú, a rezisztens keményítő egyik legjobb forrása. Ez egy egészséges szénhidrát, amely ellenáll az emésztésnek. Kutatások kimutatták, hogy javítja az étkezés utáni vércukorszintet, és növeli a teltségérzetet. A benne lévő kálium miatt különösen hasznos, ha magas vérnyomással küzdesz.  Ezenkívül rostokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például mangánt és magnéziumot is tartalmaz.

A citrusfélék – köztük a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime – kiváló C-vitamin-, rost-, kálium- és fitonutriensforrások, gyulladásgátló és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek, és javíthatják a szív egészségét.

Az áfonya vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztést, és támogatják a szív egészségét.

Az alma rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, kiváló forrása a kvercetin nevű növényi flavonolnak, amely felveszi a harcot a vírusokkal, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és erősíti az immunrendszert.

A kivi az egyik legjobb C-vitamin-forrás, valamint káliumban és rostban gazdag, amelyek segítik az emésztést. 

A sárgadinnye gazdag C- és A-vitaminban. Magas a víztartalma is, így ha nincs kedved vizet inni, akkor a hidratáltságodon is segíteni fog.

A görögdinnye 90%-a víz, így különösen a nyári időszakban a legjobb választás reggelinek. Emellett természetes cukorforrás és alacsony kalóriatartalmú, így rendkívül egészséges. Javítja a szív és a szem egészségét. Tele van C- és B6-vitaminnal és más tápanyagokkal, amelyek segítik az immunitást, és a hangulatod is jobb lesz tőle.

Az eper a szívnek is jót tesz. Kutatások szerint az emberek kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot, ha hetente több mint három adag epret vagy áfonyát ettek.

Ezeket az ételeket messze kerülje el reggel!

Érdemes odafigyelni, mit is eszünk reggelire: egyáltalán nem mindegy, hogy az üres gyomor milyen táplálékot kap a felkelés után.

Nem elég reggelizni, az sem mindegy, hogy mit eszünk. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyekről sokáig azt gondoltuk, kiválóak reggelire, azonban lehetséges, hogy többet ártunk velük, mint használunk – írja az Agroinform.hu.

1. Sokan választanak édes süteményeket reggelire. Az biztos, hogy a cukor jó sok energiával lát el bennünket, azonban ha cukrot eszünk reggelire, az megemeli a vércukorszintet, amely folyamatosan terheli a hasnyálmirigyet, ez pedig cukorbetegséghez vezethet.

2. Nem is gondolnánk, hogy a joghurt és más fermentált tejtermékek sem tesznek jót az üres gyomornak. A gyomorsav ugyanis elpusztítja a tejsavbaktériumokat, így pontosan a jó tulajdonságuk veszik el a joghurtoknak. Így ne hagyjuk ki a reggeliből, de csak annak utolsó fogásaként fogyasszuk, amikor már nem üres a gyomrunk.

3. Néhány gyümölcs sem tesz jót, ha üres a gyomrunk. A körtében lévő nyersrost például felsérti az üres gyomorban lévő finom nyálkahártyát. A citrusfélék, mint például a narancs vagy a citrom, rendkívül magas savtartalommal bírnak, ami irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, amennyiben éhgyomorra fogyasztjuk ezeket. Ha pedig nincs a gyomrunkban semmi, ami enyhíthetné a savas hatást, könnyen gyomorfájdalmat vagy égő érzést okozhatnak, és növelhetik a gyomorsav termelését. Éppen ezért célszerű a citrusféléket reggeli után fogyasztani. Szintén növeli a gyomor savasságát a paradicsom is.

4. De az uborka és más zöld színű zöldségek sem a barátaink reggel. Ezek a zöldségek ugyanis tele vannak aminosavakkal, amik nagyon hasznosak, azonban ha éhgyomorra fogyasztjuk őket, akkor gyomorégést, hasi fájdalmat okozhatnak.

5. Kerüljük a fűszeres ételeket is, hiszen ha éhgyomorra fogyasztjuk azokat, irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját és emésztési problémákat okozhatnak. Mivel a fűszeres ételek serkenthetik a gyomorsav termelését, fokozhatják az emésztési zavarokat.

6. Zabkása: csapdába is eshetünk a zabkása esetében. És hogy miért? Innen kiderül

Ezt edd reggelire

1. Kiváló választás lehet reggelire a tojás. Készíthetünk belőle főtt tojást, lágyat, rántottát vagy omlettet, mindegyik remek választás lehet.

2. A natúr görög joghurtnak általában véve magasabb a fehérjetartalma, mint a hagyományos joghurtoknak, ezért remek választást jelentenek reggel. Adjunk hozzá 2-3 púpozott evőkanál bogyós gyümölcsöt, esetleg chiát vagy tökmagot, és máris remekül indul a nap.

3. A különféle turmixok is remek választások reggel. Az alapja legyen görög joghurt, ebbe kerülhet zab, chiamag, és zöldség-gyümölcs keverék.

4.. A pirítós kenyér tökéletes reggeli, de nem mindegy, hogy mivel fogyasztjuk. Válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, és kenjünk rá friss avokádókrémet – írja a lap.

(Fotó: Brooke Lark/Unsplash)