A rák kialakulásáért a WC-papír is felelős lehet

Rákot okozhat a WC-papír?! 

2024. április 18., 13:02

Szerző:

Olyan mérgező „örök vegyi anyagokat” találtak a WC-papírban ami összegfüggésbe hozható a rák kialakulásával. A kutatásból kiderült, hogy a vécén lehúzott és szennyvíztisztító telepekre kerülő WC-papír felteheteőn jelentős vízszennyezésért lehet felelős. Ráadásul a szennyvíztisztító telepre kerülve ugyanis a vegyi anyagok a szennyvíziszapban lerakódnak, amelyet végül műtrágyaként a termőföldekre szórnak vagy a folyókba öntenek. A tanulmány 21 nagy észak-amerikai, nyugat-európai, afrikai, közép- és dél-amerikai WC-papírmárkát ellenőrzött, de a márkákat nem nevezte meg – írja az Egészség Kalauz.

A rák kialakulásáért bizonyítottan felelős a WC-papírban található PFAS

Mérgező „örök vegyi anyagokat” vagy úgynevezett PFAS-t (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil) találtak tudósok a WC-papírban a világ minden táján – írja a Guardian.A vegyületeket azért nevezik őket „örök vegyi anyagoknak”, mert a természetben nem bomlanak le, és összefüggésbe hozhatók a rákkal, magzati szövődményekkel, májbetegségekkel, vesebetegségekkel, autoimmun rendellenességekkel és más súlyos egészségügyi problémákkal. A tanulmány 21 nagy észak-amerikai, nyugat-európai, afrikai, közép- és dél-amerikai WC-papírmárkát ellenőrzött, de a márkákat nem nevezte meg – írja az RTL. 

A Floridai Egyetem által készített, szakmailag lektorált jelentés nem vette figyelembe annak az egészségügyi következményeit, hogy az emberek szennyezett vécépapírt használtak: a PFAS-anyagok ugyan a bőrön keresztül felszívódhatnak, de nem létezik kutatás arra vonatkozóan, hogy a törlés során hogyan kerülhetnek a szervezetbe. Ezt azonban „mindenképpen érdemes megvizsgálni” – mondta David Andrews, egy közegészségügyi non-profit szervezet, az Environmental Working Group vezető kutatója.

Soha le nem bomló mérgekkel szennyezettek a gyümölcsök és a zöldségek is 

Az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

Összefoglalva: a lehúzott WC- papírral a vegyi anyagok a szennyvíziszapban lerakódnak, amelyet végül műtrágyaként a termőföldekre szórnak, és az ugyancsak a PFAS-sal permetezett élelmiszer elfogyasztása okozhat rákot. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)