Sok millió nőt fenyeget a rák kockázata, mert nem végeznek el egy egyszerű feladatot

Nők millió nem végeznek magukon önvizsgálatot, pedig a rák felismerése szempontjából életmentő lenne. 

2024. április 25., 12:55

Szerző:

Egy új kutatás nemrégiben felfedte, hogy az Egyesült Királyságban több mint hárommilió nő (valószínűleg itthon sem sokkal jobb a helyzet) soha nem végzett magán emlő-önvizsgálatot, pedig a rákos megbetegedések esetében, köztük a mellrák esetében is a korai felismerés létfontosságú lenne. 

Sokkoló statisztika 

A VII. King Edward's Hospital által közzétett tanulmány felfedte, hogy a megkérdezett nők több mint egyharmada bevallotta, nem is tudja, hogyan kell elvégezni a mellvizsgálatot, 19 százalékuk pedig arról beszélt, azért nem ellenőrzik magukat, mert a csomó felfedezésétől való félelem elriasztja őket, írja a Mirror. A kutatás során egyébként a nőknek megmutatták a lehetséges tünetek listáját is, és megkérdezték tőlük, melyek azok, amik arra késztetnék őket, hogy orvoshoz forduljanak: a válaszokból kiderült, hogy a nők fele legalább egy lehetséges tünetet figyelmen kívül hagyott. Amelia Cook, a VII. King Edward's Hospital női egészségügyi osztályának vezetője mindezekkel kapcsolatban elmondta: 

 Az emlőrák bármilyen korú nőt érinthet, ezért fontos, hogy mindenki kapcsolatba kerüljön a saját mellével és tisztában legyen vele, mi az, ami normális és mi az, ami nem. A mellelváltozások korai felismerése segíthet a mellrák korai stádiumban történő diagnosztizálásában, aminek köszönhetően a sikeres gyógyulás esélye is megnő. Ha a nők aggódnak a tünetek miatt, azonnal forduljanak a háziorvosukhoz vagy egészségügyi szakemberekhez. 
 
 – magyarázta, majd mondandóját néhány tippel egészítette ki. Mint mondja, nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen megtalálják azt az időpontot, amikor néhány percet arra szánnak, hogy ellenőrzik a melleiket. Ideális esetben ezt minden hónapban célszerű lenne megtenni. A legjobb időpont talán a menzesz után napokban lehet, ilyenkor ugyanis a mell feltehetően nem duzzadt vagy érzékeny (menstruáció előtt és alatt ez a lehetőség fennáll). 
 

Így csinálja

Az önvizsgálat során először nézze meg a melleit a tükörben. A karjait emelje a magasba és vegye szemügyre, hogy lát-e bármilyen elváltozást, kipirosodást, ráncosodást, méret beli eltésért. Nézze meg, hogy nincs-e rendellenesség a mellbimbók környékén. Ezután használja az ujjpárnákat, tapogató, körkörös mozdulatokkal menjen végig mindkét mellen, majd a hónalj terüeltét se hagyja ki. Jó ötlet lehet egyébként akár zuhanyozás közben elvégezni a mell önvizsgálatát, ilyenkor ugyanis a szappanos bőrön könnyebben tudja csúsztatni az ujjait. Ha bárhol, bármilyen furcsa, oda nem illő dolgot, csomóra utaló dolgot észlel, semmiképpen se hagyja figyelmen kívül. A csomók az emlőrkák leggyakoribb tünetei, de a mellbimbó váladékozása vagy a befelé forduló mellbimbók is aggodalomra adhatnak okot. Szóval, ha bármi szokatlan tűnik fel, azonnal keresse fel az orvosát, mert, mint ahogyan azt fentebb is említettük, a korai felismerés konkrétan életmentő lehet. 

 

(Fotó: Freepik)