Lázár János példát mutat

2011. szeptember 26., 12:43

Ha eddig izgultunk volna, akkor most már megnyugodhatunk. A magyar állam megoldotta a képviselők béremelését, így nem zárta ki magát a jövő évi közbeszerzési pályázatokból és a támogatásokból.

Lázár János nem bírta tovább nézni azt a képmutatást, ami az országgyűlési képviselők javadalmazásában folyt, és egy huszárvágással megoldotta a problémát. Javaslata szerint az lesz a legjobb, ha a képviselők helyettes államtitkári bért kapnak (bruttó 750 ezer forint), és ezen kívül maximum egy üzemanyag-kártyát, ha messze laknak és sokat kell utazniuk. Ezen felül egy szolgálati lakást kaphatnának és a jelenlegi egy helyett két munkatárs alkalmazását tenné lehetővé a parlament. Ami a dologban egy kicsit furcsa, hogy pont Lázár János tartja képmutatónak az eddigi rendszert, aki az előző parlamenti ciklusban 18 millió forint költségtérítést vett fel.

Lázár azzal indokolja a béremelés szükségességét, hogy a magyar képviselők keresik a legkevesebb pénzt Európában, és ez tarthatatlan állapot. Én azért szeretném emlékeztetni, hogy pedagógusaink, orvosaink, sőt akármelyik szakma képviselőit említhetném, sem éppen az európai élvonalban vannak a fizetéseikkel. De azért örömmel tölt el, hogy legalább az egyik, bár az is igaz, a legfontosabb, szakma képviselői bérei rendezve lesznek 2012- szeptember 1-jétől. Ez igazán megnyugtató hír.

Persze annyiban igaza van Lázár úrnak, hogy ami eddig ment, az tarthatatlan volt, hiszen csak az nem vett fel költségtérítést, aki nem akart, és az egész rendszer teljesen átláthatatlan volt. Ezen mindenképpen változtatni kell. De azért arra is emlékeztetném a képviselő urat, hogy 2007. októberében, amikor a szocialista kormány állt elő ugyanezzel az ötlettel, akkor a Fidesz-KDNP rögtön egy népszavazást akart kiírni a képviselők tiszteletdíjáról, mégpedig a következő szöveggel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló 1990. évi LVI. törvényt, hogy a tiszteletdíj és a költségtérítés összege az euró bevezetéséig ne emelkedhessen?"

Én inkább azt tartom képmutatónak, hogy a sok beígért életpálya-modell bevezetését folyamatosan csúsztatják, azonban a képviselői juttatásokról szóló törvényt igen gyorsan képesek rendezni. Lehet, hogy érdemesebb lett volna inkább a képviselői tiszteletdíjakat meghagyni a mai szinten, és úgy eltörölni az egyéb juttatásokat. Aztán mikor már az ígéreteiket teljesítették az emberek felé, akkor mondani azt, hogy most már rendezhetjük a saját bérünket is. Ilyenkor valahogy nem hallom a Fidesz-KDNP részéről az emberek emlegetését, és nem hallom a tiltakozást az ellenzék padsoraiból sem. Pedig lehet, hogy jót tenne nekik is az átlagbér körül keresniük, hogy megtudják, hogyan is élnek az általuk olyan nagyon szeretett magyarok.

Magyar Citrom: Lázár János példát mutat