Illatos-omlós házi zsemle: fillérekből és gyorsan elkészül

Elfelejtettük a bolti zárvatartást vagy csak szeretjük, ha a frissen sült zsömle illata betölti a konyhát? Ezzel az igazán omlós, puha zsemlével minden családtagunkat elvarázsolhatjuk. 

2024. március 29., 09:42

Szerző:

A zsemle vagy zsömle kis, cipószerű, kerek péksütemény, melynek legegyszerűbb verziója úgy készül, hogy a vizet élesztővel elkeverik, majd a lisztet hozzáadva pihentetik, letakarva kelesztik. Formázás után nagyon forró sütőben sütik. Lehet önmagában is fogyasztani, lecsót tunkolni vele, vajjal megkenve, vagy különféle feltétekkel, szendvicsként is finom. Ma már minden bolt polcain megtalálható, ám egyre többen sütik otthon. Kevés hozzávalóból gyorsan és olcsón el lehet készíteni a mennyei házi zsemlét.

A magyar zsemle szó a német Semmel egy korábbi alakjából („semele”) származik, amely viszont a latin eredetű simila („finomliszt”) szóhoz vezethető vissza. A zsemle szavunk először zemle alakban létezett, majd a z hang zsésült. Ausztriában már a 18. század közepén készítették az itthon is ismert, úgynevezett császárzsömlét (Kaisersemmel). A legenda szerint azért kapta ezt a nevet, mert a pékek petíciót nyújtottak be a császárhoz, hogy segítsen felszabadítani az addig fix áras zsemlepiacot.

Házi zsemle receptje

Hozzávalók

50dkg liszt
1.5 tk só
0.7 dkg szárított élesztő
1 csip cukor
1.5tk étolaj
3 dl langyos víz

A lisztet a sóval, majd az élesztővel és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk az étolajat és annyi langyos vizet, hogy jól dagaszthatóvá váljon. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva 20 percig meleg helyen kelesztjük.


Ezután kis darabokat szabunk a tésztából, és a kezünkben megformázzuk. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, és fél órát kelni hagyjuk.
210 fokra előmelegítjük a sütőt. A zsemléket és a sütőpapírt is vízzel lespricceljük, majd a sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.

Amikor kivesszük a sütőből, újból lespricceljük vízzel, és hagyjuk kihűlni.

Ha szeretnénk megbolondítani a zsemlét, a nyers tésztába tehetünk snidlinget vagy medvehagymát, de tulajdonképpen bármely fűszernövényt használhatjuk ízesítésre.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.