Már a felírt gyógyszer betegtájékoztatóját is tartalmazza az EgészségAblak

Mostantól az EgészségAbalak mobilalkalmazásban minden felírt gyógyszer betegtájékoztatója is digitálisan elérhető a 'Receptek' menüpontban - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

2024. április 18., 07:55

Szerző:

Így minden beteg egyszerűbben fér hozzá a gyógyszer szedésével és mellékhatásaival kapcsolatos információkhoz. Ezentúl nem veszhet el betegtájékoztató, mert a kiváltásra váró gyógyszerek, a frissen, illetve a régebben kiváltott gyógyszerek betegtájékoztatói is ott lehetnek bárki zsebében az EgészségAblak alkalmazásban – tette hozzá Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kiemelte: az új funkció segít a betegnek, hogy helyesen és biztonságosan szedjék a gyógyszert. Segíti elkerülni a hibás alkalmazásból adódó kockázatokat és mellékhatásokat.

A betegtájékoztató különösen fontos, ha több gyógyszert szed 

A gyógyszerek használata kedvező hatásaik mellett kellemetlen, sőt, akár veszélyes mellékhatások kialakulásával is járhat. Élete során szinte mindenki szed gyógyszereket, egyszerre akár többet is, mely a legtöbb esetben semmilyen problémát nem okoz. Azonban, minden gyógyszernek vannak kockázatai, mely néhány emberben mellékhatások kialakulásához vezet – írja az OGYÉI. A betegtájékoztató figyelmeztet a lehetséges mellékhatásokra, ellenjavallatokra és óvintézkedésekre is. Ez különösen fontos lehet olyan esetekben, amikor a beteg több gyógyszert is szed, vagy más egészségügyi problémái vannak – mutatott rá. Rétvári Bence tájékoztatása szerint az EgészségAblak ingyenes mobilalkalmazást már több mint 2,9 millióan használják.

Az eddigi fejlesztések révén már elérhető benne az összes egészségügyi dokumentumunk, a felírt és kiadott receptek, a háziorvos rendelési ideje, egyes előjegyzett járóbeteg időpontok, az oltási igazolvány, az Egészség A-Z tudástár, amelyben 1900 betegség és tünet leírása olvasható. Emellett az applikációban a tb-jogviszony állapota is megtekinthető, és a 1812-es EgészségVonal is közvetlenül hívható. Az EgészségAblak alkalmazásnak köszönhetően minden egészségügyi adatunk és leletünk egy helyen, mindig kéznél lehet – áll a közleményben.

Az egészségügyi dokumentumok (leletek, ambuláns lapok, zárójelentések) ugyancsak megtekinthetők az applikáción keresztül, a Megosztás gombra kattintva letölthetővé és megoszthatóvá is váltak. A dokumentumok visszamenőleg kereshetők és szűrhetők időpont, dokumentum és intézmény típusa szerint. A letöltött dokumentumok később offline állapotban is megtekinthetők az alkalmazásban.

2024 februárjától a mobilapplikáció Naptár menüpontjába is bekerülnek azok az időpontok, amelyeket a Járóbeteg Irányítási Rendszeren keresztül, közfinanszírozott egészségügyi intézményben jegyeztek elő. Az új funkcióval, így könnyebben nyomon követhető a vizsgálatok ideje – írja oldalán az EgészségVonal.

(Kiemelt képünk forrása: ESZFK)

11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.