Ez derült ki a görög joghurtról, jobb ha tud róla

A görög joghurtnak van egy sötét oldala. 

2024. március 20., 18:09

Szerző:

A görög joghurt Magyarországon is népszerű. A görög joghurt sűrűbb, mint a normál joghurtok és egészségesebb is. Alacsony laktóz tartalma miatt az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Fehérjében gazdag, rendszeres fogyasztása megfelelő mennyiségű kalciumot biztosít a szervezet számára és rendben tarja a bélrendszert is. Összegezve, a görög joghurt nagyon egészséges táplálék – írja a Nosalty. Kevesen tudják, hogy van azért hátránya is az előállításának. 

Mitől „görög” a görög joghurt?

Ezt viszonylag kevesen tudják az utóbbi időkben divatba jött termékről, de a lényeg az, hogy a török „találmánynak” számító finomságot a görögök kissé átalakították, és általában juhtejből készítették. Egy sűrűbb állagú, alacsony laktóztartalmú termékről van szó, amelyet így a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthat. Az általunk görögként ismert joghurt receptje ugyanakkor inkább bolgár eredetű. Szűréssel távolítják el belőle a savót, ettől válik krémesebb állagúvá. Előnye, hogy kevesebb cukrot és szénhidrátot, ugyanakkor több fehérjét tartalmaz – írja az agroforum.

Ha vásárolunk, a natúr joghurtot válasszuk, amit otthon ízesíthetünk gyümölcsökkel, akár mézzel is. A bolti ízesített joghurtok rengeteg cukrot tartalmaznak, akár rejtett formában is, és így hiába szeretnénk egészségesen étkezni, pont az ellenkezőjét érjük el vele – tanácsolja a Sóbors.

A görög joghurt sötét oldala

Bár a görög joghurt előnyei nyilvánvalóak, néhány éve már a termék hátrányai is világosak a szakemberek előtt. Ez pedig éppen az eltávolított savóval kapcsolatos, vagyis a gyártás melléktermékével. Az évente globálisan legalább 2 milliárd dolláros görögjoghurt-iparnak tehát van egy „sötét oldala” is, amiről kevesebb szó esik. Nagyjából 3-4 liter tejből 1 liter görög joghurt készül, a maradék pedig a savó, amelynek kezelése, felhasználása meglehetősen sok gondot okoz.

Ha ugyanis belekerül az élővizekbe, ott elképesztő pusztítást képes véghez vinni.

A savas tejsavó kivonja az oxigént a vízből, jelentősen károsítva az ökoszisztémát. 2008-ban az amerikai Ohióban egy ilyen esemény során 5400 vadállat pusztult el, legfőképpen halak. Az utóbbi időkben a nagy joghurtgyártók már fizetnek is a tejtermelő gazdáknak, hogy kezdjenek valamit a savóval. Azok általában takarmányba keverik, de nagy mennyiségben a jószágok számára sem javallottak. Nem szerencsés a trágyához sem adagolni, mert a földekre szórva könnyen az élővizekbe kerülhet.

A tejsavó elvileg emberi táplálékként is szóba jöhetne, ám a túlzott mértékű fogyasztásától tartózkodni kell. Könnyen allergiás reakciókat válthat ki, sőt a korábban tünetmentes embereknél akár pár hónap alatt tejérzékenységet alakíthat ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Debby Lewis-Harrison / Cultura Creative via AFP)

 

10:08

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.