Tarolt a börtönkoszt az országos szakácsversenyen – mutatjuk, mit esznek a rabok

Idén kilencedik alkalommal hirdették meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt, ahol elképesztő börtönkosztokat mutattak be. Mutatjuk a nyertes menüket! 

2024. március 20., 16:44

Szerző:

 

Dobogós minősítést kapott a börtönkoszt a Közétkeztetési Szakácsversenyen. A fenntartható közétkeztetés népszerűsítése céljából megrendezett verseny döntőjébe négy bv-s csapat jutott tovább. A 2024. március 5-7. között megrendezett megmérettetésről három ezüst-és egy bronz fokozattal lettek gazdagabbak a börtönszakácsok – írja közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. 

Íme a nyertes börtönkosztok

A megmérettetésen 3 fogásos, húsmentes ebédet készítettek a versenyző szakácsok, amelyhez 4 órányi idő állt a rendelkezésükre, és a kötelező alapanyagok mellett, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékkel gazdálkodhattak.

A Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében rendhagyó módon ezúttal a közönség is kóstolt és szavazott, ezenfelül hagyományos kerekasztal beszélgetésekkel és előadásokkal várták az érdeklődőket, végül ünnepélyes díjátadóval zárták a három napos eseményt – írja a Néhib.  

Az ételkészítés során a mélyalmos tojást, a rögös túrót, a céklát, illetve a Jonathan almát kötelezően fel kellett használni, míg az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer színezékek, valamint állati eredetű termékek felhasználása tilos volt. 

A döntőben a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet Bakonyi Betyárok-, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet La Badella-, II. Agglomeráció közös csapata (Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Baranya Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet) és a Váci Fegyház és Börtön csapata, a Vácziak mérettették meg magukat. 

A bv-s csapatok egy irányítóból, egy szakácsból, két segítőből álltak össze, akik reggeltől azon dolgoztak, hogy verseny utolsó megmérettetésén a legjobbat nyújtsák. Az országos döntőben 30 adag étel tálalásakor azon igyekeztek, hogy a legfinomabb ételeket tudják bemutatni nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség számára is. 

BV. Bakonyi Betyárok (Veszprém) menüje: Római céklás mimóza, cukkinis sztrapacska ratattouille és veszprémi máglyarakás.

BV. Agglomeráció 2. ezüstérmes csapata zöldséges gombalevest főzött zöldfűszeres, zabpelyhes palacsintametélttel. Főételnek zabos céklafasírtot paprikamártás ágyon, bulgurral és burgonyaprószával. A desszert stíriai metélt fűszeres almapürével.  

A BV. Vácziak nyertes menüje sültcékla krémleves hidegen, barna csiperkegombás túrógombóccal. Sütőtökös, vöröslencseragus rakott tészta, diós-mézes zöldfűszeres krémmel és almás sütemény karamell öntettel. 

A BV. La Badella Familia (Budapest) börtönkosztja: Céklakrémleves morzsázott fetasajttal, pirított mandulával. A főétel házi burgonya nudli korong gombapürén, sült ördögszekér gombával. A desszert túrófánk fahéjas almaszósszal. 

Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez:

 A versenyfelkészülés során a csapatokat egy mentor is figyelemmel kísérte, tudása és szakértelme nagy segítség volt kollégáinknak. A kóstolást követően is megosztotta benyomásait az elkészült ételekről, útravalóul tanácsokkal látta el a csapatot a döntőre vonatkozóan. A felkészülés során nem csak csapatmentor, de a személyi állomány is kifejtette véleményét: a próbafőzések alkalmával kollégáink is megkóstolhatták a menüt, amely mindenki számára nagy sikert aratott.

 

A hazai börtönök alapvető élelmiszer-ellátottság közel 100 százalékos, ami azt jelenti, hogy fogvatartotti munkáltatással a rabok termelik meg azt, amit megesznek. Ehhez a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, pékségekkel, tésztagyárral és egy vágóhíddal járulnak hozzá, amely a börtöneink konyháinak működését nagymértékben segíti. Csak 2023-ban több mint 305 tonnányi csirkehúst, és több mint 420 tonna sertéshúst dolgoztak fel Kft.-ink húsüzemeiben. A bv. intézetek tészta és pékáruval történő teljes ellátása is a belső ellátást dicséri: mintegy 300 féle pékáruból több mint 581 tonnát, míg tésztafélékből mintegy 316 tonnát gyártottunk 2023-ban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV)

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.