Indul a börtönreform: engedélyeznék a sokkoló használatát is

Az Index úgy tudja, a reform hatására átalakul majd a fogházak, a börtönök és a fegyházak szerepe.

2023. november 22., 14:34

Szerző:

Kiskunhalason több mint száz kommandós és börtönőr gyakorlatozott, hogy a gyakorlatban is elsajátítsák azt a szakmai protokollt, amellyel megelőzhető egy támadás vagy egy börtönlázadás. Januártól megkezdődik a börtönreform Magyarországon, az Index úgy tudja, hogy a börtönőrök felszereléséhez sokkoló is tartozna.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs igazgatója elmondta, hogy ezek a gyakorlatok, amellett, hogy felkészítik a munkatársainkat egy esetlegesen bekövetkező rendkívüli esemény hatékony és gyors felszámolására, lehetőséget biztosítanak az új eszközűeink, valamint az új taktikai és műveleti módszereink tesztelésére is.

Az ezredes hozzátette: a drónok, a videoszkóp, a megafon, valamint a testkamerák hozzájárultak a sikeres intézkedések végrehajtásához. Emellett a védőfelszerelések – mint a C.P.E testvédő páncél, a lövedékálló mellények és a masszív plexipajzsok – jó szolgálatot tettek a fogvatartottak rúgásaival és ütéseivel szemben. A gyakorlaton a rendbontók megfékezésére több szolgálati kutyát is bevetettek.

Az Index információi szerint a BVOP vezetése fontolgatja, hogy a testkamerák után bevezetnék a sokkolókat is a magyar börtönökben. A börtönvezetés célja, hogy az állomány a lehető legjobban kiképzett és felszerelt legyen.

A börtönreform legfontosabb része, hogy a jelenlegi rendszert meghatározó végrehajtási fokozatok – fogház, börtön, fegyház – háttérbe szorulnak és a szerepük átalakul.

Sokkal inkább az elítélt együttműködő magatartása lesz az, ami a végrehajtás jellegét meg fogja határozni.

(Kiemelt kép: Rolf Vennenbernd / DPA/AFP)

 

2024. május 11., 09:43

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.