Halált is okozhatnak az internetről rendelt, hamis fogyókúrás szerek

2020. május 26., 12:28

Szerző:

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) idei legfrissebb felméréséből kiderült, hogy Magyarországon folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt. Számottevő növekedés tapasztalható a 18 és 22 év közötti korosztály körében:

2018-ban 31 százalékuk szedett ilyen készítményeket, addig ez az arány 2019-re 46,7 százalékra emelkedett.

A hvg.hu által idézett felmérés szerint a 18 és 26 év közöttiek 39 százaléka találkozott már valamilyen hamis étrend-kiegészítővel és a 67 százalékuk az internetet, 56 százalékuk pedig azon belül is a közösségi médiát tartja a hamisítványok forgalmazásának legnépszerűbb csatornájának.

A HENT a közleményében azt írja, hogy a hamisított fogyókúrás szerek különösen nagy veszélyt jelenthetnek, mert a tényleges összetételükről aligha lehet megbízható információhoz jutni. Szedésük esetén csupán a jobbik eset, ha az ígért testsúlycsökkenés elmarad: előfordulhat, hogy a szer olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nincsenek feltüntetve a jelölésén, így akár komoly mellékhatásai is lehetnek.

A fel nem tüntetett összetevők, ráadásul az arra érzékenyeknél súlyos allergiás reakciókat is kiválthatnak, ezért a

halálos kimenetel sem zárható ki.

Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke azt mondta, sajnálatos módon a súlyos, estenként halálos mellékhatások miatt piacról kivont hatóanyagok (pl.: szibutramin) jelenleg is megtalálhatóak az illegális internetes forgalmazásban.