A kalóriaszakértő szerint a csoki, a tészta és a sültkrumpli is diétás étel, amivel fogyni lehet

Ha csökken a bevitt kalória, még akkor is fogy az ember, ha csokit eszik lefekvés előtt. A kalóriakirály szerint a csoki, a tészta vagy a sült krumpli is diétás étel, a megfelelő mennyiségben.

 

2024. február 21., 17:19

Szerző:

A közhiedelem úgy tartja, fogyni csak akkor lehet, ha az ember szigorú diétát tart és sanyargatja magát. A TikTok Kalóriakirálya, Várhegyi Richárd azonban azt állítja, hogy mértékletességgel és a kalóriák csökkentésével bizony néha még egy-egy szelet csoki is lehet diétás étel.

A legtöbb fogyni vágyó azonnali hatállyal száműzi étrendjéből a csokoládét, pedig első körben a mennyiség csökkentése is hatásos lenne. Várhegyi Richárd úgy gondolja, egy fogyókúra akkor lehet sikeres, ha fokozatos.

Megdőlnek a tévhitek

„Amit évtizedekig csináltunk, azt nem lehet egyik pillanatról a másikra feladni. A mi generációnkat a szüleink, nagyszüleink édességgel tömték. Ezt az évtizedek óta belénk égett habitust nem lehet egyik napról a másikra kitörölni”

– magyarázza a Kalóriakirály, aki egyáltalán nem az édesség fogyasztására biztat, szimplán úgy hiszi, hogy

a jövő fogyókúrás sikere a kalóriadeficit, vagyis az, hogy lépésről lépésre csökkentjük a bevitt kalória mennyiségét.

A diéta lényege az adag, nem pedig az, mit eszünk

„Ha eddig ettél csokit, egyél továbbra is, csak csökkentsd az adagot„

– nyomatékosítja az edző, aki szerint a fogyáshoz az egészséges lelki állapotra is szükség van. A szakember úgy véli, ha havonta 10 százalékkal csökkentjük a bevitt kalóriát, bizony önsanyargatás nélkül is tudunk fogyni.

Várhegyi Richárd ezen kívül a másik két mumusról: a sült burgonyáról és a tésztáról is beszélt: sokan nem tudják például, hogy ugyanannyi mennyiségű tésztában ugyanannyi kalória van, mint a fehér rizsben – tehát ha valaki azt gondolja, hogy rizzsel kevesebb kalóriát visz be, az óriásit téved. A sült burgonya kapcsán pedig kiemelte: egyszerű módja a diétás krumpli elkészítésének, ha azt légkeveréses sütőben, zsír és olaj hozzáadása nélkül sütjük meg.

Tehát minden ilyen étel fogyasztása kapcsán két kulcsszó van: a mértékletesség és a mennyiség. A kalóriaszámlálás hívei szerint, azok, akik naponta leírják, hogy mit ettek, sokkal hatékonyabban fogynak, mivel a számok már arra sarkallnak bennünket, hogy kevesebbet együnk.

Nem Várhegyi Richárd az egyetlen, aki szerint kalóriabombák fogyasztásával is lehet fogyni. Egy amerikai amerikai táplálkozástudományi professzor  bebizonyította, tévhit, hogy csak alacsony kalóriatartalmú ételekkel lehet fogyni.10 hetes keksz-, sütemény- és egyéb magas cukortartalmú, zsírtartalmú gyorskaja-diétán esett át, és a fogyás, a mélyebb alvás és az általános egészségi állapot javulásáról számolt be.

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: elsenaju via Pixabay)