Indokolatlan fáradtság kínozza? Ez lehet az oka!

Egy-egy megterhelő időszak után természetes, ha fáradtabbnak érezzük manunkat, ám ha a fáradtság krónikussá válik, az akár egy komolyabb betegséget is jelezhet.

2024. március 19., 16:36

Szerző:

Teljesen természetes, ha a nap folyamán olykor kissé fáradtabbnak, máskor kipihentnek érezzük magunkat. Ha viszont a fáradtság érzése tartóssá válik, gyakorta előtör, és úgy érzi, sosem tudja kipihenni magát, orvoshoz kell fordulni – hívja fel a figyelmet a Webbeteg.

A megfelelő alvás hiánya kimerültséghez vezet


A legjobb védelem a fáradtsággal szemben az elegendő, megszakítás nélküli, pihentető éjszakai alvás. Az alvásigény az életkor előrehaladtával csökken és egyénenként változó. A kisgyerekeknek nagyon sok alvásra van szükségük, ami első életévükben lehet akár napi 16 óra is. Az iskoláskorú gyerekek napi alvásigénye 10-12 óra, ennyi szükséges ahhoz, hogy az iskolában koncentrálni tudjanak. A legtöbb felnőttnek napi 6-8 órányi alvás szükséges ahhoz, hogy másnap friss legyen. Az idősek gyakran kevesebbet alszanak.

A fáradtság leggyakoribb okai


A fáradtság oka sokszor az életmódban, a munkakörülményekben keresendő, de betegségek velejárója is lehet.

Fáradtságot okozhat:

  • alváshiány
  • mozgáshiány
  • zsíros és kalóriadús ételek fogyasztása
  • túlsúly
  • diétázás vagy alultápláltság
  • folyadékhiány
  • stressz, túlhajszoltság
  • rosszul szellőzött, száraz levegőjű helyiségekben való tartózkodás
  • a légtérben lévő mérgező és egyéb káros anyagok (munkahelyen vagy otthon)


A leggyakoribb fáradtsággal járó betegségek


Vírusos vagy bakteriális fertőzések: az immunrendszer gyengülése miatt jelentkezik a fáradtság, mely gyakori panasz influenza, megfázás, tüdőgyulladás és mononukleózis esetén, illetve egyéb fertőző betegségben is előfordulhat.


Alvási apnoe: a többszöri éjszakai légzésleállás megszakítja a nyugodt alvást, így az érintettek napközben fáradtnak érzik magukat.


Az olyan anyagcsere-betegségek, amilyen a pajzsmirigy-alulműködés vagy a cukorbetegség, szintén gyakran járnak fáradtsággal.


A vérszegénység (anémia) gyakori oka a fáradtságnak. Vashiányos vérszegénység nőknél menstruáció alatt gyakran előfordul. A vashiány oka lehet még terhesség, kevés vasat tartalmazó étrend, gyerekeknél gyors növekedés, bélbetegségek, felszívódási zavarok (pl. Crohn-betegség vagy gluténérzékenység).


Daganatos betegségek is okozhatnak fáradtságot.


Pszichés problémák: pl. depresszió, félelem, fóbiák. Ha a fáradtság és levertség mindig télen jelentkezik, akkor téli depresszióról lehet szó.


Ugyancsak fáradtságot vált ki a szívritmuszavar, az alacsony vérnyomás vagy a migrén.


Továbbá bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat fáradtságot.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbben nem fordulnak azonnal orvoshoz olyan panaszokkal, amilyen a fáradtság, a kimerültség és a levertség. Ha ez az állapot tartósan fennáll, mindenképp forduljon orvoshoz! A háttérben betegség állhat, főleg akkor kell erre gyanakodni, ha egyéb tünet is jelen van, mint például éjszakai izzadás, kiszáradt nyálkahártya, véres széklet, duzzadt nyirokcsomó(k) vagy szokatlanul erős szomjúságérzet.

Forduljon orvoshoz, ha

  • az alvás, a pihenés, a friss levegőn való mozgás nem szünteti meg fáradtságát,
  • a fáradtság tovább tart, mint általában megszokta,
  • ha a fáradtság fizikailag és szellemileg is megviseli,
  • nappal is fáradtnak érzi magát,
  • korlátozza mindennapjaiban és a munkájában,
  • teljesítménycsökkenést okoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AbouYassin via Pixabay)

2024. április 27., 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.