3 tipp a tavaszi fáradtság ellen

A legtöbb ember számára nem szokatlan jelenség a tavaszi fáradtság. Ugyanakkor hatékonyan küzdhetünk ellen, csak néhány jótanácsot kell megfogadnunk.

2024. március 2., 16:33

Szerző:

Az év első meleg napjai tavasszal sokaknál fáradtsághoz, kimerültséghez, szédüléshez és keringési problémákhoz vezetnek. A hőmérséklet emelkedésével az emberek jelentős része ingerlékenynek, kimerültnek, fáradtnak és kedvetlennek érzi magát. Hetekbe kerül, mire a szervezetünk hozzászokik az időjárás változáshoz. Minden, amit a tavaszi fáradtságról tudni kell.

Az időjárás változásai, mint például az áprilisi (vagy újabban a februári, márciusi) időjárás gyakran vezet az alkalmazkodási fázis elhúzódásához: a hideg és a meleg idő váltakozása megterheli a keringést, különösen az időjárásra érzékeny embereknél: a hőmérséklet emelkedésével, az erek kitágulnak, és a vérnyomás csökken. Bár az időjárás ellen nem tehetünk semmit, a tavaszi fáradtság tipikus tüneteit napfénnyel, levegővel, testmozgással és a megfelelő étrenddel kordában tarthatjuk – írja a Gesundheit.de.

Néhány tipp segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében

A tavaszi fáradtság oka még nem teljesen tisztázott. Az azonban biztos, hogy a szervezet két hormonja, a szerotonin és a melatonin szerepet játszik az olyan tünetekben, mint a szédülés, a keringési problémák és a fáradtság.

A szerotonin felelős a szervezet aktiválásáért és a jó hangulatért. A hormon fény hatására termelődik. A fényingerek elérik a hipotalamuszt, az agyban található hormonmirigyet, amely a szerotonin termelését szabályozza. Minél többet és minél hosszabb ideig van kitéve szervezetünk a természetes fénynek, annál több szerotonin termelődik. A tavasszal megnövekedett napfény tehát fokozza szerotonin termelésünket.

A szerotoninszint növekedése csökkenti a melatonin termelését is. Az úgynevezett alváshormon biztosítja, hogy éjszaka nyugodtan tudjunk aludni. A szervezet mindkét hormon termelését tehát nagymértékben szabályozza a fény mennyisége: Télen, amikor korán sötétedik odakint, a szervezetnek inkább a „téli álmot” üzeni, míg a tavaszi fény az „ébredj fel” jelzést adja.

Testmozgás, étkezés, és hozzáállás

Nem ördöngősség. Ebben az átmeneti időszakban érdemes a fényviszonyokhoz igazítani a napi ritmust. Ez azt jelenti, hogy korán kell lefeküdni és minél korábban felkelni, hogy minél több napfényhez jusson a szervezetünk.

A sok testmozgás és a napfényben tett séták felpörgetik a hormonháztartást, ám az edzéseket sem szabad túlzásba vinni.

A sok zöldség, gyümölcs, sovány hús, teljes kiőrlésű termékek és hüvelyesek, vagy egy kis kefir segítenek az energiaszint növelésében. De bátran jöhet a spenót, saláta, sárgarépa, póréhagyma és újhagyma is. De ha egzotikusabbra vágyunk: akkor az ananász, citrusfélék, kivi is jó választás lehet. A lényeg: engedjük el a magas zsírtartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételeket fogyasztani.

A konyhán kívül is segíthetünk magunkon: a szürke téli ruhákat is érdemes lecserélni a színesekre. 

Így keringünk tavasszal

A tavaszi fáradtság mögött gyakorta keringési problémák vannak. Éppen ezért a friss levegőn, vagyis oxigéndús környezetben végzett testmozgás igen hatékony lehet: serkenti a mellékvesekéreg hormontermelését, erősíti a szívet és a keringést, és támogatja az immunrendszert. Az egyszerű tornagyakorlatok, a célzott nyújtás és a rövid séták beindítják a keringést.

(Kiemelt kép: Ben White/Unsplash.com)

A tévhittel ellentétben a térdporcok rendszeres terhelést vagy ráhelyezett erőt igényelnek, hogy egészségesek maradjanak, ám nem mindegy, hogyan állunk neki az erősítésüknek.