Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

2018. december 10., 14:22

Szerző:

Magyarországon Túrkeve számít a baglyok fővárosának. A téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon, s a helybéliek ismerősként köszöntik őket – írja a Szoljon.

A településeken mindig néhány fokkal melegebb van, mint a természetben. Szerencsére egyre többen tudják, hogy az emberre nem jelentenek veszélyt, ellenben nagyon szórakoztató és hasznos madarak.

Erdei fülesbagoly szakszerű simogatása
Fotó: Youtube

A baglyok a növényvédelem nagy segítői. Száz madár a három hónapnyi telelés idején 20–30 ezer kártevőt távolít el biológiai úton. Ekkora méretű rágcsálóirtást csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humánegészségügyi kockázatú mérgek bevetésével, rengeteg pénzből lehetne megoldani.

A szokatlanul magas egyedszámot öltő téli gyülekezés – írtuk korábban – magyarázatául a faj fő táplálékát jelentő mezei pockok (Microtus arvalis) robbanásszerű állománynövekedése szolgálhat.

(A Sokszínű Vidék nyomán)

07:57

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!