Ilyen még nem volt: 500 bagoly bandázik Túrkevén fényes nappal

2018. január 5. 13:37 - szerző: 168 Óra

Példa nélküli erdei fülesbagoly-gyülekezés zajlik a Nagykunságban – írja a honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park.

Az erdei fülesbaglyok (Asio otus) csoportos városi megjelenése szokványos jelenség a téli időszakban. A lakott területek kedvezőbb mikroklímája és a baglyokra is veszélyt jelentő ragadozók hiánya jelentős vonzerővel bír hazánk leggyakoribb éjjeli ragadozó madarára. Általában kis egyedszámban gyülekeznek a belterületek parkjaiban vagy egyéb helyeken, ahol nappalozásra alkalmas örökzöldeket találnak (templomkertek, iskolák, temetők, stb.).

Erdei fülesbagoly szakszerű simogatása
Fotó: Youtube

A Nagykunság mindig is frekventált kistájnak számított a téli erdei fülesbagoly gyülekezések szempontjából, a decemberi felmérések azonban minden eddigi várakozást felülmúltak. December elsején 330 (Kisújszállás), illetve 503 (Túrkeve) nappalozó egyedet sikerült megfigyelni, amelyet tovább tetézett a december hetedikén folytatott számolás. Ekkor Kisújszálláson 367, Túrkevén pedig 508 erdei fülesbagoly és egy réti fülesbagoly gyülekezett.

A szokatlanul magas egyedszámot öltő téli gyülekezés magyarázatául a faj fő táplálékát jelentő mezei pockok (Microtus arvalis) robbanásszerű állománynövekedése szolgálhat.