A tünetmentes rák – évekig élhet vele

A tünetmentes rák esetén is üzen a test, ám nem vesszük komolyan a tüneteket.

2024. március 26., 13:16

Szerző:

A rák nem egyik napról a másikra jelenik meg, kifejlődése daganatmegelőző állapotokon keresztül történik. A daganatok olyan sejtek burjánzásából jönnek létre, amelyek függetlenné váltak a szervezetbeli sejtszaporodást szabályozó mechanizmusoktól, „kikerültek az irányítás, a felügyelet” alól – írja az Egészségkalauz. 

Egy egészséges sejt csak szükség esetén osztódik – miután a szükséges sejtpótlás megtörtént, az osztódás megáll. A rákos sejtek osztódása viszont nem áll le, hanem újra és újra megismétlődik. A rosszindulatúvá vált, túlszaporodó sejtek egy idő elteltével átterjedhetnek más, környező szervekre is, bejuthatnak a nyirokrendszerbe vagy a véráramba, amelyen keresztül szétszóródhatnak a szervezet különböző részeiben.

A rákbetegség kialakulásában az öröklött tényezők mellett döntő szerepe van a szervezetbe kerülő rákkeltő (karcinogén) anyagoknak, amelyek a sejteket roncsolva genetikai torzulást idézhetnek elő, mutációt indíthatnak el. Ezt a szervezet immunrendszere egy ideig kezelni tudja, „javítja” a hibákat, s elpusztítja a nem jó irányba módosult sejteket.

Ha a szervezetben túl sok olyan sérült sejt gyűlik össze, amely képes a továbbszaporodásra, az ellenőrző funkció egyre kevésbé tud érvényesülni, s a tumoros sejtek kontrollvesztetten szaporodásnak indulnak. A rosszindulatú tumorok amellett, hogy gátolják a megtámadott szervek megfelelő működését, szaporodásukhoz, önellátásuk fenntartásához rengeteg energiát emésztenek fel, amely ugyancsak a szervezet normális működése és a védekezőképesség további romlása irányába hat.

A sejtek roncsolásában olyan rákkeltő anyagok játsszanak szerepet, mint a

  • több ezernyi vegyületet tartalmazó dohányfüst,
  • az autók és gyárak légszennyezettsége,
  • az ionizáló sugárzás,
  • a nap káros UV-sugarai,
  • de ide sorolhatók az egészségtelen étrend,
  • az alkoholizmus
  • vagy a munkahelyi károsító hatások is.

A tünetmentes rák


A „tünetmentes rák" olyan állapotot jelent, amikor a betegség, azaz a rák jelen van a testben, de még nem okoz olyan tüneteket vagy panaszokat, amelyek arra utalnának, hogy bármi rendellenesség van. Ez azt jelenti, hogy a rák még kis „mértékű", nem terjedt el vagy nem okozott még olyan változásokat a testben, amelyek a beteg figyelmét felhívnák rá.

A tünetmentes rák szakaszában a beteg számára észrevétlen is lehet a rák jelenléte, épp ezért gyakran a rák diagnosztizálása csak a rutinszerű szűrővizsgálatok vagy egyéb jellegű vizsgálatok során, „véletlenül" történik meg.

A daganatok, rákos betegségek lehetséges első jelei


Azalapján, hogy elsődlegesen milyen szerv érintett, tünetként előfordulhat:

  • Vér felköhögése, állandó rekedtség, ami nem a hangszalagok túlzott igénybevételét, nikotinfogyasztást vagy megfázást követően alakul ki.
  • Fokozott érzékenység hörgő fertőzésekre és tüdőgyulladásra.
  • Nyelési panaszok.
  • Véres széklet, sötét színű széklet.
  • Véres hányás.
  • Vér a vizeletben.
  • Állandó, heves fejfájás, melyet gyakran kísér szédülés, látás- és hallászavarok.
  • Anyajegyek, melyek mérete és/vagy színe hirtelen megváltozik, váladékozik vagy vérzik.
  • Súlyvesztés nem tisztázott okból.
  • Heves hasfájás, melyet gyakran szédülés, hányás, hasmenés kísér.
  • Fáradtság, levertség, ami nem a stressz és nem fokozott testi terhelés hatására jelentkezik.
  • A vérvételi eredményen a megemelkedett leukocytaszám (normál értéke 7000-9500) jelezhet daganatos betegséget, amennyiben kizárható a gyulladásos betegség.
  • A mellbimbó váladékozása.
  • Férfiaknál a mell növekedése.
  • Nőknél pecsételő vérzés a menstruációk közt vagy fájdalmas menstruáció, vagy hüvelyi vérzés változókorban.
  • Minden olyan seb vagy fekély, ami nem gyógyul be teljesen három héten belül.
  • Nem gyógyuló afta.

 

Az említett tünetek közül néhány akut megbetegedés tünete is lehet, vagy más betegségre is utalhat. Nagyon fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha a felsorolt tünetek közül egyet vagy többet tapasztal. Minél korábban felismerik, és elkezdik kezelni a betegséget, rendszerint annál jobbak a gyógyulás esélyei.

A rák tünetmentes szakaszában való felismerése és diagnosztizálása szintén kulcsfontosságú a korai kezelés és gyógyulás szempontjából.

Az időben történő felismerés és kezelés lehetőséget ad arra, hogy a rákot kezdeti szakaszában hatékonyabban kezeljék, és csökkentsék a szövődmények vagy a betegség súlyosbodásának kockázatát.

Ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen részt vegyen az ajánlott szűrővizsgálatokon, melyek célja a rák korai felismerése, még akkor is, ha nincsenek konkrét tünetei, panaszai. Az időben történő diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési terv kidolgozásában és a betegség kezelésében.

A rákos megbetegedések tünetei változhatnak az érintett szervektől és a rák típusától függően. Általánosságban elmondható, hogy a rák korai szakaszában gyakran lehetnek kevés vagy enyhe tünetek, míg a betegség előrehaladtával a tünetek általában erőteljesebbé válnak.


Az orvostudomány rohamléptekben fejlődik, a nemzetközi beszámolók újabb és újabb rákterápiák eredményességéről közölnek hírt. A daganatos betegek életkilátásainak javulása elsősorban az ún. precíziós onkológiának: az új gyógyszereknek, a személyre szabott kezeléseknek, a már meglévő hatóanyagok új kombinációkban való használatának, a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetők. Az elmúlt egy évtizedben csaknem 100 új célzott daganatellenes gyógyszer kifejlesztése valósult meg, és jelenleg csaknem 1000 új hatóanyag áll fejlesztés alatt. A kutatók valószínűnek tartják, hogy a daganatok kezelése a következő évtizedekben még nagyobb átalakuláson megy majd keresztül. A korai felismerés azoban elengedhetetlen a célzott kezelés megkezdéséhez.

 

 

Fontos kiemelni, hogy ezek a tünetek nem mindig jelentenek rákot, és más, kevésbé súlyos betegségekhez is kapcsolódhatnak. Ha bármelyik tünetet észleli magán, fontos, hogy minél előbb konzultáljon orvossal, aki megfelelő vizsgálatok után meghatározhatja a tünetek okát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.