Az alvásszakértő elmondta: ezért nem szabad teázni délután 3 óra után

Egy alvászakértő elmagyarázta, miért lehet a kedvenc csésze teája az álmatlanságának okozója is. 

2024. április 24., 12:13

Szerző:

 

 
Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de nem kizárt, hogy este a délutáni teázás miatt forgolódik álmatlanul az ágyában. Mindez persze nagyon furcsának tűnhet, hiszen az általános vélekedés szerint a tea nyugtatja az idegeket, emiatt pedig sokan úgy vélik az elalvásban is segíthet, de sajnos ez nem minden esetben igaz. Az alvásszakértő most azt is elárulta, mi is a gond a teázással, különösen, ha délután 3 óra után isszuk. 
 
Nos, a helyzet az, hogy bizonyos teák (különösen a fekete és zöld teák) kifejezetten magas koffeintartalommal rendelkeznek, ha pedig a lefekvés előtti hat-nyolc órában fogyaszt belőlük rendszeresen, akkor az hosszú távon sajnos alvászavarhoz vezethet. Martin Seeley alvásszakértő figyelmeztetése szerint célszerű lenne délután 3 óra után parkolópályára tenni azokat a teákat, amik koffeint tartalmaznak, így elkerülhető, hogy negatív hatással legyen az alvásra, írja a Mirror
 

Megzavarja a melatonin termelést 

 
Csakúgy mint a kávé esetében, a különböző teákban található koffein megzavarhatja a szervezet melatonin termelését. A melatonin az a hormon, ami egyebek között a nyugodt és pihentető éjszakai alvásért felelős. A szervezet melatonin termelése amúgy a lefekvés előtti két órával kezd el megugrani, majd 2 és 4 óra között tetőzik, ez követően pedig csökkeni kezd. Persze az utolsó csésze tea elfogyasztását befolyásolhatja az is, mikor fekszik le valójában aludni, de az általános vélekedés, hogy az elelavást megelőző hat órában már célszerű kerülni a koffeint.
 

Van megoldás

 
Jó hír azonban, hogy vannak megfelelő alternatívák, sőt egyes teákat kifejezetten érdemes lehet lefekvés előtt fogyasztani, mert támogathatják az alvást. Ilyen például a levendula, ami természetesen koffeinmentes. A levendula kapcsán a tanulmányok kimuatták, hogy hatékonyan csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az álmatlansághoz. Szintén remek válaszás lehet a kamilla tea, ami gyógyhatású, relaxáló hatásának hála csökkenti a stressz és a szorongás érzését. A teában található flavonoid, az apigenin enyhe nyugtató hatást fejt ki, ezzel segítve aztán az elalvást. A kamilla egyébként gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír, segíthet a fájdalom csökkentésében vagy éppen a gyomorgörcs megszüntetésében. Sokan pedig a macskagyökérből készült teára esküsznek, amit kellemetlen szaga miatt sok esetben kevernek a már említett levendulával vagy a kamillával. A macskagyökér bevetése viszont mindenképpen jó ötlet lehet, ugyanis a benne található antioxidánsok hatékonyan segítik az elvalsát, majd a mély, nyugodt, pihentető alvást. 
 

 (Fotó: Freepik) 

 

Tegnap 14:59

Az anyajegy vérzése nem feltétlen a bőrrák jele, de nem lehetünk nyugodtak, amíg orvos meg nem vizsgálta. Egy felnőttnek átlagosan 10-50 anyajegye van, amelyek többségükben teljesen ártalmatlanok. De mit kell tenni, ha az egyik vérezni kezd – akár csak egy banális sérülés miatt? Mikor utalhat a vérzés bőrrákra?