476 milliárd (!) forintnyi közbeszerzést nyert el eddig Mészáros Lőrinc cégbirodalma

2018. január 15., 10:24

Szerző:

A közbeszerzési dokumentumok szerint Mészáros Lőrincék különböző cégei 2017 végéig összesen 476 milliárd forint értékű tendert nyertek el. A gigantikus összeg 83 százaléka, nettó 396 milliárd forint európai uniós forrás volt. Közben Orbán Viktor folyamatosan az EU ellen kampányolt, és többször nyilatkozta, hogy nem az uniós támogatások pörgetik a magyar gazdaságot – írja az Átlátszó a közbeszerzési adatbázis alapján. 

A tényfeltáró portál gyűjtése szerint – bár, mint ismert, Mészáros Lőrincnek már 203 cége van – azokból csak néhány indul (és nyer) közbeszerzéseken. Összesítésükbe okkal, s joggal belevették a multimilliárdos gyerekeinek, vejének és testvérének tulajdonában lévő vállalkozásokat is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Íme a lajstom: 

  • Mészáros és Mészáros Kft.: tulajdonosa Mészáros Lőrinc és felesége
  • R-Kord Kft.: 2013.03.08.-tól tulajdonosa Mészáros Lőrinc
  • Euro Generál Zrt.: 2015.03.17-től tulajdonosa az Opimus Group Nyrt., aminek tulajdonosa Mészáros Lőrinc
  • Mediaworks Zrt.: 2016.11.14-től tulajdonosa az Opimus Press Zrt., aminek tulajdonosa az Opimus Group Nyrt., aminek tulajdonosa Mészáros Lőrinc
  • CLH Klímaszervíz Kft.: 2015.06.01.-től tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Varga Károly
  • CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.: 2015.06.01.-től tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Varga Károly
  • Agro-Felcsút: tulajdonosa Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János
  • Fejér-B.Á.L. Zrt.: tulajdonosai Mészáros Lőrinc gyerekei, Ágnes, Beatrix és ifj. Lőrinc
  • Homlok Zrt.: többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt (M. Ágnes férje)

A kilenc Mészáros-érdekeltség hét év alatt összesen 83  közbeszerzést nyert el. A lap azonban 97 tenderről ír, mert figyelembe vette az árváltozást okozó szerződésmódosításokat is.

A 97 megbízásból mindössze 48 volt nyílt eljárás, ahol elvileg bárki pályázhatott, tehát a Mészáros-cégeknek versenyezniük kellett a munkáért. A többi esetben a megbízók különböző indokokra hivatkozva mellőzték a szabad versenyt, és hirdetmény nélküli vagy tárgyalásos eljárás során nyerték el a megbízásokat a Mészáros-érdekeltségek.

A fentiek fényében különösen pikáns, hogy Mészáros Lőrinc barátja, Orbán Viktor évek óta az EU-t szidja, és tavaly többször nyilatkozta, hogy a magyar gazdaság nem szorul rá az uniós forrásokra – jegyzi meg az Átlátszó.