Szijjártó Péter gratulált neki, de Olaszországban bűncselekménnyel vádolják a belügyminisztert a menekülthajó elutasításáért

2018. június 12., 19:39

Szerző:

Több olasz polgármester is bírálta Matteo Salvini belügyminisztert azért, hogy nem engedte kikötni a 629 menekültet szállító Aquarius hajót. A polgármesterek bűncselekménynek minősítik Salvini döntését – írja a Euronews.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is volt. A hajó ezután a Földközi-tengeren vesztegelt, mivel se Olaszország, se Málta nem engedte kikötni. Végül Spanyolország bejelentette, hogy a humanitárius katasztrófát elkerülendő engedélyezi a hajó kikötését.

Salvini már a választások előtt is azzal kampányolt szélsőjobboldali pártjával, hogy szigorítják az olasz menekültpolitikát. Nemrég azt nyilatkozta, hogy több bevándorlót kell kiutasítani, és az olasz kormánynak az a célja, hogy a menedékkérőket osszák szét az EU-ban.

Több olasz polgármester is bírálta Salvinit döntése miatt. 

– Bárki, aki emberi életeket veszélyeztet, nemcsak szégyenteljesen és erkölcsileg elítélendően viselkedik, hanem bűncselekményt követ el. Véleményem szerint ez emberiesség elleni bűn, és nemzetközi bíróság előtt kell felelni érte

– mondta Luigi De Magistris, Nápoly polgármestere.

Palermo polgármestere azt nyilatkozta, hogy panaszt nyújt be a tartományi bíróságnál az európai államok és az olasz kormány büntetőjogi felelősségével kapcsolatban.

– Azt hiszem, az összes európai ország és egész Európa azt kockáztatja, hogy bíróság előtt kell felelnie, egyfajta második nürnbergi perben. Nem tudom, hogy ez egy mostani törvényszék előtt fog-e történni, de bekerül majd a történelemkönyvekbe, és nagyszüleinktől eltérően mi nem mondhatjuk majd azt az unokáinknak, hogy nem tudtunk róla

- magyarázta Leoluca Orlando.

Ravenna polgármestere, Michele De Pascale pedig arról beszélt, hogy talán senki nem figyelmeztette Salvinit, hogy már nemcsak a Liga vezetője, hanem a világ egyik legnagyobb gazdaságának belügyminisztere is.

Amint azt megírtuk, hétfő este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Salvinivel. Az olasz polgármesterekkel szemben ő gratulált a belügyminiszternek a hajó kapcsán.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.