Olaszország nem engedi kikötni a partjainál a 629 menekültet szállító hajót

2018. június 11., 11:03

Szerző:

Egy menekülteket szállító hajó 629 emberrel a fedélzetén – a Földközi-tengeren várakozik, miután az új olasz belügyminiszter megtagadta, hogy kikössön – írja a BBC.

Matteo Salvini arra hivatkozik, hogy az Aquarius nevű hajót Máltának kellene fogadnia, a szigetország azonban korábban szintén nem engedélyezte a kikötést. Málta ugyanis Líbia területén vette fel a menekülteket az SOS Méditerranée német szervezet, és az a terület Olaszország hatáskörébe tartozik.

A mentőegységek vasárnap hajnalban mentették ki a menekülteket, sokan igen rossz állapotban voltak már eddigre.

A BBC azt írja, hogy Olaszország a fő útvonal azoknak a bevándorlóknak, akik Észak-Afrikából érkeznek Európába. Salvini szélsőjobboldali pártja, a Liga az olaszországi választások előtt azzal kampányolt, hogy szigorítják az ország menekültpolitikáját. Salvini nemrég azt nyilatkozta, hogy Rómának több bevándorlót kell kiutasítania és deportálnia, és az olasz kormány azt akarja elérni, hogy osszák szét a menedékkérőket az EU-tagországok között. A belügyminiszter ráadásul tervezi a fellépést a menekülteket a tengerből kimentő segélyszervezetek ellen is. A szervezeteket azzal vádolta, hogy összejátszanak az embercsempészekkel.

Vasárnap Salvini azt nyilatkozta, hogy Olaszország nemet mond az emberkereskedelemre és az illegális migrációra. – Málta senkit sem fogad be. Franciaország visszaszorítja az embereket a határon, Spanyolország fegyverekkel védi a határait – mondta a miniszter.

Az Aquarius jelenleg Málta és Szicília között várakozik. Fedélzetén 123 szülő nélkül utazó kiskorú, és hét terhes asszony is van.

2018-ban eddig legkevesebb 785 menekült fulladt a Földközi-tengerbe átkelés közben.