Lemondott a szlovák kulturális miniszter az újságíró meggyilkolása miatt

2018. február 28., 17:28

Szerző:

Bejelentette lemondását szerdán Marek Madaric, a szlovák kormány kulturális minisztere, döntését Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolásával indokolta. 

– Elképzelhetetlennek tartom, hogy a továbbiakban nyugodtan üljek a miniszteri székben – mondta Marek Madaric, hozzátéve: lépése személyes döntés, azzal függ össze, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe.

Marek Madaric
Fotó: Youtube

Marek Madaric tavaly decemberben már lemondott a legerősebb szlovák kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer-SD-ben betöltött alelnöki posztjáról. A korábban a párt fő ideológusának számító politikus, akinek befolyása az elmúlt években sokat csökkent, akkor arra hivatkozott: változtatásokra van szükség a kormánypárt vezetésében.

Az újságíró és menyasszonya holttestét vasárnap találta meg a rendőrség. A két fiatalt az újságíró munkája miatt ölhették meg. Halála előtt utolsó munkájaként az olasz maffia és a szlovák miniszterelnök személyi asszisztense közötti kapcsolatát vizsgálta. Azt, hogy épült be a 'Ndràngheta maffiacsoport Szlovákiába.

A kormány egy millió euró nyomravezetői díjat tűzött ki, amit személyesen Robert Fico kormányfő jelentett be. A kettős gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki az országban, a szlovák ellenzék már a miniszterelnök, a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány lemondását követeli. Robert Fico ezt visszautasította.