Lelőttek két palesztint a Donald Trump döntése miatt kitört zavargásokban

2017. december 8., 21:02

Szerző:

Izraeli katonák két palesztin tüntetőt megöltek, 35-öt pedig megsebesítettek a Gázai övezet és Izrael határában. A Közel-Keleten azért tört ki zavargások, mert Donald Trump szembe menve a korábbi elnöki gyakorlattal, szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Több száz palesztin tüntető dobálta meg az izraeli katonákat gumiabroncsokkal és kövekkel, akik válaszul a tüntetőkre lőttek. A zavargások azután kezdődtek, hogy a Hamász intifádát hirdetett Trump döntése miatt. Több muszlim országban felháborodtak a döntésen, tüntetések voltak Ciszjordániában, Egyiptomban, Jordániában, damaszkuszi palesztin menekülttáborokban, Libanonban, Törökországban, Pakisztánban, Kasmírban, Indonéziában, Malajziában, Szudánban, Tunéziában, Bahreinban és Irakban. A tüntetések néhol erőszakossá váltak. Majdnem mindenhol amerikai izraeli zászlókat, illetve Donald Trump bábukat égettek el.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.