Ki akarja dobni kormányából a korrupciógyanút keltő videó miatt botrányba keveredett Strachét az osztrák kancellár

2019. május 18., 12:23

Szerző:

Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) folytassa az együttműködést Heinz-Christian Strache alkancellárral, miután súlyos korrupciós gyanú merült fel a koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élén álló politikussal szemben - értesült a dpa német hírügynökség szombaton.

Az jelenleg nem világos, hogy a kormányfő döntése a 2017 decembere óta hivatalban lévő koalíció felbomlását jelenti-e vagy egyelőre csak Strache távozását a miniszterelnök-helyettesi tisztségből - írta a dpa.

A két politikus szombat délelőttre várt találkozóját sajtóértesülések szerint Strache lemondta. Ehelyett várakozások szerint a szabadságpárti politikus videoüzenetben ismerteti az üggyel kapcsolatos álláspontját, a néppárti kancellár pedig valamivel később sajtótájékoztatót tart.

Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ szövetségi és tartományi köreiből úgy értesült, hogy a szabadságpárt minden bizonnyal Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert fogja az alkancellári posztra javasolni, hogy az ő vezetésével folytassák a koalíciós együttműködést. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Kurz és pártja, az ÖVP ezt elfogadja-e. 

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki. Videofelvételek tanúsága szerint a politikus a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatás fejében állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Részlet a titokban rögzített ibizai videóból, a kanapén Heinz-Christian Strache
Fotó: Spiegel Online

Szakértők meggyőződése szerint Kurz válaszúthoz érkezett, vagy véget vet az együttműködésnek, vagy örökre az FPÖ-höz láncolja magát - mondta az APA-nak Peter Filzmaier osztrák politológus. Döntésében szerepet játszhat, hogy nem akarja tovább rontani a külföldön amúgy is már valamelyest megtépázott imázsát. – Neki, aki európai szintű politikusként akarja magát elfogadtatni, ez nagyon fontos" - tette hozzá.

A Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung péntek este a videofelvételre hivatkozva azt írta, hogy a találkozó a spanyolországi Ibiza szigetén zajlott le 2017 júliusában, három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt, amelynek eredményeképpen Strache gpártja kormányra került, a politikus pedig elfoglalhatta az alkancellári posztot.

A Kurier című osztrák lap szombaton arról írt, hogy az osztrák ügyészég szerint a videónak jogi következményei is lehetnek. A felvétellel kapcsolatban az a kérdés merül fel, hogy csak beszélgetésnek tekinthető, ami azon hallható vagy pedig olyan konkrét utalások is vannak benne, amelyek kimerítenek valamilyen büntetőjogi tényállást. Az osztrák igazságszolgáltatás ezért be fogja kérni a vágatlan videoanyagot, hogy megtehesse a szükséges lépéseket - mondta el a Kuriernak az ügyészség egy szóvivője.

A videót közzétevő egyik német lap, a Süddeutsche Zeitung már leszögezte, hogy nem bocsátja rendelkezésre a nála lévő eredeti felvételt, amelyet először hozzá, majd a Spiegelhez is eljuttattak. Egyúttal a forrásuk védelmére hivatkozva, semmilyen utalást nem tettek a felvétel eredetére vonatkozóan.

Leila Al-Serori a Süddeutsche Zeitung részéről annyit mondott az ORF osztrák közszolgálati televíziónak, hogy a videót már hónapokkal korábban felajánlották. Az anyagot azután néhány hete egy elhagyott hotelben adták át egy pendrive-on. A felvételt állítólag korábban Jan Böhmerann osztrák humoristának is felajánlották, ő azonban nem ment bele ebbe az ügybe.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.