Judith Sargentini: Büszke vagyok, hogy elfogadták a jelentést, de ez a magyarok jogairól szól

2018. szeptember 12., 13:42

Szerző:

Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban elfogadta a Sargentini-jelentést, Magyarország ellen az Orbán-kormány politikája miatt elindulhat a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás, a holland zöldpárti képviselő pedig a Twitteren köszönte meg a testület támogatását.

„Büszke vagyok, hogy a Magyarországról szóló jelentés megszerezte az Európai Parlament támogatását, de ez mindenekelőtt a magyar állampolgárok jogairól szól. Köszönetet mondok azoknak a kollégáimnak, akik számára a demokrácia és a jogállamiság védelme a pártérdekek felett áll”

– hangzik az üzenet. 

A Sargentini-jelentést kétharmados többséggel kellett elfogadni ahhoz, hogy elinduljon a a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás, ez pedig nem lett volna meg a Fidesz európai pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozó képviselők támogatása nélkül. Ironikus, de a néppárti EP-képviselők valószínűleg Orbán Viktor keddi fellépése, a miniszterelnök arroganciája és kompromisszumképtelensége miatt fordultak a Fidesz ellen.

Judith Sargentini ezzel egyébként befejezi az EP-képviselői pályafutását, a 2019. május 26-29-i EP-választásokon már nem indul.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.