„Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral” – Élő a strasbourgi vitáról

2018. szeptember 11., 15:21

Szerző:

Kicsit meglepődtem, mert arra számítottam, hogy nagyobb társaságban vitatjuk meg a jelentésem – kezdte Judith Sargentini, hiszen Orbán Viktor elkésett az Európai Parlament plenáris üléséről, amelyen a magyar jogállamiság helyzetét vitatják meg. A magyar miniszterelnök így nem tudott kezet rázni a holland zöldpárti jelentéstevővel, aki felvezető beszédét azzal kezdte, hogy az Európai Unió közösségének melyek az alapértékei.

Sargentini szerint az alapértékek, amelyeket az uniós alapszerződésekben is szerepelnek kötelezőek azokra a tagállamokra nézve, amelyek aláírták a csatlakozási dokumentumokat. Szerinte nem minden tagállam tartja azonban be az alapszerződéseket, például a magyar kormány az, amely korlátozta az alapvető szabadságjogokat, korlátozta a kritikus nézetek kialakulását és érvényesülését, vegzálta a civil társadalmat, elsődlegesen azokat a szereplőket, amelyek a kisebbségekkel, nőkkel, menekültekkel vagy akár a magyar romákkal foglalkoznak.

A jelentéstevő szerint azóta, hogy az EP plenáris ülése megvitatta jelentéstervezetét, a helyzet csak romlott Magyarországon.

Felsorolta a médiaügyeket, a menekültügyi és alkotmányos változásokat, s kiemelte, mindannyian a szerződések őrei vagyunk, mindannyiunk felelőssége, hogy Európa a jogállamiság talaján maradjon. Sargentini szerint, ha az uniós parlament nem tud felelős döntést hozni Magyarország ügyében, akkor nem képviseli azokat, akik megválasztották őket. Arra kérte a képviselőtársait, hogy szavazzák meg a jelentését, s hogy az EP léphessen fel a folyamatos jogsértésekkel kapcsolatban.

Sargentinit követve az Európai Parlament kabinetjei képviseletében elsőként Ingeborg Grässle költségvetési ellenőr kapott szót, aki az uniós pénzek felhasználása kapcsán fogalmazott meg súlyos kritikákat, az állami korrupciót kiemelve. Hasonlóan súlyos szavakkal illette Orbán Viktort az oktatási és kulturális kabinet képviselője, aki szerint az Orbán-kormány súlyosan korltáozza a tudomány és a felsőoktatás szabadságát. Hasonlóan durva kritikákat kapott Orbán az esélyegyenlőségi bizottság elnökétől, a magyar nőket érintő jogsérelmek és az Orbán-kormány több intézkedése kapcsán is.

Az Európai Parlament ülése - Orbán Viktor Az Európai Parlament ülésén Judith Sargentinit hallgatja Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Tanács képviseletében Karoline Edtstadler is arról beszélt, hogy nem köthetnek kompromisszumot a jogállamiság és a demokrácia kérdésében. Októberi ülésükön meg is fogják vitatni a jelentést és a magyarországi helyzetet. A Tanács egyelőre nem fog döntést hozni, de meghallgatják figyelemmel a mai érveket.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke arról beszélt, hogy a testület nagyon is olyan döntésben van, hogy rálát a magyarországi helyzetre.

„Az Európai Unió nem létezhet jogok és értékek nélkül" – tette egyértelművé, hogy miért is értenek egyet a jelentés tartalmával, s az abban foglalt súlyos aggályokkal.

Timmermans hosszan sorolta, miféle kérdésekben indított jogsértési eljárást az Orbán-kormány intézkedései kapcsán, s egyértelművé tette: az Európai Bizottság feladata és célja az uniós jog betartása és az uniós pénzfelhasználás tisztaságának megőrzése – ez ugyanis az uniós állampolgárok érdeke. A bizottsági alelnök szerint a jogállami kérdések igenis felvetik a jelentésben megfogalmazott aggályokat, hiszen sok-sok uniós értékekkel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarországgal szemben az elmúlt években, s az EB ebben is fellépett. Timmermans szerint a jövőben sem lesznek kíméletesek a jog betartásában.

Az Európai Parlament ülése - Orbán Viktor Orbán Viktor és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke az ülés előtt
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor már első szavaival pfújolást váltott ki, hiszen azzal kezdte: tudja, hogy meg fogják szavazni ezt a jelentést, s hogy a hozzászólása nem fogja megváltoztatni az álláspontjukat. A miniszterelnök erre azt mondta, hogy nem egy kormányt fognak ezzel meghurcolni, hanem egy országot fognak elítélni.

Ez sok-sok képviselő nemtetszését kiváltotta, de Orbán folytatta, szerinte ugyanis Magyarország nemcsak a kereszténység, hanem a szabadság kivívásának is élharcosa, szemben más európai népekkel. Orbán Viktor szerint ez a jelentés sérti Magyarországot, sérti a magyar választópolgárokat.

„Ez a jelentés sérti a magyarokat, nem adja meg a kellő tiszteletet, hatásköröket lép túl, visszaél a hatalommal" – állította Orbán, aki szerint nem őt és kormányát, hanem egy népet bélyegeznek meg ezzel a jelentéssel.

A kormányfő szerint Európa nem fogadja el a magyar nép különbözőségeit, pedig ezek nem adnak okot arra, hogy a különbözőségek miatt kirekesszék a közös döntésekből. Szerinte a szocialisták akarnak bosszút állni a magyarokon, amiért nem őket választották, hanem a Fideszt 52 százalékkal. Orbán szerint ez nem tisztességes és nem is szabályos, hiszen a jelentés sem szabályosan készült el.

„Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk" – mondta, szavait többször nevetés, felhördülés, vagy "Liar!", azaz "Hazug!" bekiabálás zavarta meg.

Szerinte 32 helyen pontatlan a jelentés, hivatalos küldöttség nem is érkezett Magyarországra, így abban csak hazug vádak vannak. Orbán ezután arról beszélt, hogy

Magyarország nem enged a migránspárti erők zsarolásának, nem változtat politikáján, s majd a jövő májusi uniós választás eldönti, hogy mi lesz Magyarország jövője erről a kérdésről.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként a miniszterelnök szavai után a tartalmi kérdésekhez kíván visszatérni. ennek már csak azért is nagy a jelentősége, mert Weber nem csupán a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártot vezeti az EP-ben, hanem mert ő lehet az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa is.

Az Európai Parlament ülése - Orbán Viktor Az Európai Parlament ülése - Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A néppárti frakcióvezető nagyon keményen kiosztotta Orbán Viktort a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Magyar Tudományos Akadémia szabadságát érintő korlátozások miatta, majd pedig a migrációs politikája miatt is.

Lényegében a dzsihadistákhoz hasonlította a miniszterelnököt azért, mert a muszlimokat a bevándorlás ra hivatkozva egyszerűen leterroristázza. A néppárti frakció ma este dönt arról, hogyan szavaz holnap a jelentésről, ugyanakkor Orbán Viktor felszólalása és kompromisszumképtelensége nyomán azt kell mondja, hogy lehet, szükség van a 7. cikkely szerinti eljárásra.

A néppárti frakcióvezető arroganciáról és pökhendiségről is beszélt, továbbá arról, hogy az Európai Néppártnak ki kell állnia az értékei mellett. Miután Manfred Weber aspirál a bizottsági elnöki posztra, talán nem meglepő, hogy azt is elmondta: hídként akar működni, nem politikai, pártpolitikai síkon, éppen ezért Európa értékeit kell szem előtt tartani.

Az európai szocialisták nevében Udo Bullman frakcióvezető szólalt fel, és indulatainak adott hangot Orbán Viktor beszédét érintően is. Kikérte magának, hogy Európa a magyar embereket bélyegezne meg, vagy sértene, éppen fordítva, arról van szó – tette egyértelművé –, hogy

az Orbán-kormány az, amely 2010 óta folyamatosan sérti a magyar emberek jogait.

„Világosan ki kell mondani, hogy ön a szimbóluma a létező legkorruptabb rendszernek, amely az Európai Unióban működik. Sajnáljuk, de így van" – ismételte meg többször is Bullman, aki szerint ennek véget kell vetni. A szabadságjogok sérelmeit sem szabad elfeledni, Európát meg kell őrizni – mondta, s a néppártiak felé fordulva arra kérte őket, hogy védjék meg, álljanak ki az európai értékek védelme mellett, s szavazzák meg a jelentést holnap.

A lengyel Ryszard Antoni Legutko, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport nevében alaposan megvédte Orbánt, még a CEU ügyében is kiállva a jogkorlátozások miatt, majd azzal nyugtatta a magyar miniszterelnököt, hogy ez a vita, ahogyan a jelentés elfogadása is sokat fog segíteni Orbán magyarországi népszerűségének növelésében.

Guy Verhofstadt az európai liberálisok vezetője biztosította Orbánt, hogy nem fasisztázza le, mint a néhai John McCain amerikai szenátor, de a jelentés tartalma valós, akármit is mond a magyar miniszterelnök. Felhívta Orbán Viktor figyelmét:

– Ön nem Magyarország, ne azonosítsa magát vele. Magyarország sokkal több mint ön!

Orbán Viktor és a barátai az Európai Unió életképességét próbálja megtörni, s ezt nem engedhetjük meg – mondta a néppártiak felé fordulva. arra kérte őket, hogy a keresztény Európa szellemiségét vegyék figyelembe döntésük meghozatalakor, s ne feledjék, hogy Orbán a megosztottságot ülteti el az európai közösségben, erre tesz kísérletet minden intézkedésével.

Philippe Lamberts az európai zöldek képviseletében szintén az Európai Unió alapszerződésben foglalt értékeit sorolta fel, s arra emlékeztetett: Orbán Viktor nem beszélhet arról, hogy a magyarokat sértené meg a magyarok jogait kormányuktól védelmező uniós közösség, mert Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral.

– Ha Magyarország most lenne tagjelölt ország, akkor nem fogadhatnánk be a közösségbe anélkül, hogy a jogrendszerében változásokat nem eszközöl

– hívta fel a figyelmet, s tételesen utasította vissza a miniszterelnök „támadásról" szőtt vízióit. Arra is emlékeztetve az Európai Néppárt tagjait, milyen szóhasználatban és milyen intézkedésekkel lett az orosz és amerikai szélsőjobboldal sztárja Orbán. Arra kérte az európai jobbközépet, hogy őrizzék meg az értékeiket, s a Sargentini-jelentés megszavazásával bizonyítsák saját meggyőződésük melletti hűséget.

Alaposan kiosztotta a magyar miniszterelnököt Marie-Christine Vergiat is. Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport nevében még Orbán liberális múltját is felidézve, s arra emlékeztetve, hogy miközben a magyar kormánymédia arról cikkezik, hogy Soros György pénzéből készült a Sargentini-jelentés, elég lenne elolvasni azt, hogy valaki felfogja,

kizárólag az EU-s alapértékeket kérnek számon Orbán Viktoron és kormányán.

Az Európai Parlament ülése - Orbán Viktor Az Európai Parlament ülése előtt - Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ezután lépett a színpadra Nigel Farage, az Egyesült Királyságot az unióból kivezető brit uniós képviselő. Ő gyakorlatilag hálát adott Istennek Orbán Viktor létezéséért, hosszan dicsérte a magyar kormányfő intézkedéseit, ostorozta Soros Györgyöt, aki ismeretei szerint sokat költ arra, hogy „illegális migránsokat telepítsen be Magyarországra". 

Talán ez volt a csúcs, őt követte az elvileg független Morvai Krisztina, akik nagy lelkesedéssel dicsérte Orbán Viktort és a Fidesznek kampányolt a jövő évi uniós választásra. Utána Szájer József a Fidesz nevében kérte ki magának, hogy Magyarország képviselője alig öt percre szólalhatott fel. Szerinte az Európai Unió tért le a jogállamiság talajáról és nem pedig Magyarország, egyébként pedig a vitapartnerek kommunisták.

A szocialista Josef Weidenholzer a jelentés árnyék-jelentéstevője mindezek után azt tisztázta, hogy Orbán hazudott: a dokumentum nem tartalmaz tévedéseket, hazugságokat pedig főleg nem, ráadásul a magyar kormány nem fogadta a jelentéskészítőket akkor, amikor Magyarországra jöttek, ráadásul Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter diplomatához nem méltó stílusban kommunikált velük több ízben is, amikor Brüsszelben Orbán megbízásából a jelentés tervezetéről kellett volna 0 akár nyilvánosan is – tárgyalnia.

Ez is az európai értékrend része, és éppen ezért itt az ideje, hogy az Európai Parlament megmutassa, kiáll-e értékei mellett – mondta.

A konzervatív Marek Jurek az EP-t ostorozta, mondván, az rendőrségként akar fellépni Orbán Viktorral szemben, pedig nem is az a dolga. Ezzel szemben Sophie in 't Veld holland liberális képviselő felhívta a figyelmet arra:

– Miért adunk 87 millió eurót hetente Orbán Viktornak, miközben ő nem tartja be az Európai Unió szabályait?

Ez a jelentés szerinte nem megbélyegzi a magyarokat, nem bántják Magyarországot, hanem küzdenek Magyarországért. – Küzdeni fogunk a magyarokért és hiszünk abban, hogy a magyaroknak joguk van ugyanazokhoz a jogokhoz és szabadsághoz, mint az európai Unió valamennyi állampolgárának.

A vita még javában zajlik, az uniós állampolgárok megválasztott képviselők egymásnak adják a szót, hogy felhívják Orbán Viktor figyelmét arra, miért van szükség a jelentés elfogadására. A vélemények persze megoszlanak, a jobb- és szélsőjobboldali képviselők sorra állnak ki Orbán Viktor mellett, miközben a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a képviselő hallgatnak, a szocialisták, liberálisok, zöldek sorra elmondják: nem a magyar népet támadják és büntetik, hanem Orbán Viktor diktatórikus, jogállamellenes lépéseit akarják megállítani, mert ezzel a magyar polgárok jogait sérti a magyar kormányfő.

Egyetlen dologban mindenki egyetért: Magyarország ügyében Európa jövője a tét.

A jobbikos Balczó Zoltán egyértelművé tette: a migrációs résszel nem ért egyet, a korrupcióval foglalkozó fejezeteket viszont tényszerűnek tartja, ennek ellenére nem fog szavazni, azaz tartózkodik a szavazásnál. Ezzel szemben Ujhelyi István alaposan kiosztotta Orbán Viktort. A szocialista EP-képviselő világossá tette:

Orbán Viktor pontosan tudja, hogy hazudik.

Hazudik, mert Magyarországot nem kell megvédeni Európától, illetve Brüsszeltől, hiszen oda tartoznak a magyarok is, egy család vagyunk. Ujhelyi szerint Orbán csupán saját korrupt rezsimjét őrzi, s védi, miközben a magyarok jogai folyamatosan csorbulnak, s csak a kormányfő köre gazdagodik. Ujhelyi szimbolikus jelentőséggel visszavette Orbántól a korábban kisajátított kokárdát, és egyértelművé tette: megszavazza a jelentést, mert szerinte ez a hazája és ez egész Európa érdeke is.

Ezzel szemben Gál Kinga alaposan olvasta fel a Fidesz-kommunikáció elemeit, s a néppárti frakciótársaihoz fordulva állította: a jelentésben minden, ami szerepel, az hazugság.

Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa, Frank Engel néppárti EP-képviselő nemcsak arról világosította fel a magyar kormányfőt, hogy nem Brüsszelben, hanem Strasbourgban van, hanem arról is, hogy borzasztóan unja, hogy Orbán Viktornak a haveri köre gazdagodik a magyar állampolgároknak juttatott EU-s támogatásokból, és ebből a pénzből teheti azt, amit csak akar.

– Én nem kaptam ösztöndíjat Soros Györgytől, mások elfogadtak tőle ezt-azt – vetette oda Frank Engel, aki szerint Orbán úgy viselkedik, mint egy szekta vezetője. „Én nem akarok egy szekta tagja lenni, én a kereszténydemokrata közösség tagjaként szavazok. A magyarok lehet, hogy megválasztották önt, tegyék, de holnap mi is, az Európai Néppárt is lelkiismerete szerint fogja meghozni a saját döntését. Számomra egyértelmű, hogy ez mi.

A néppárti képviselők egyébként is kevéssé álltak ki Orbán Viktor mellett, a magyar miniszterelnököt elsősorban a szélsőséges, euroszkeptikus képviselők biztosították a támogatásukról. Eközben a néppárti Anna Maria Corazza Bildt arra hívta fel a figyelmet, Orbán Viktor nem kereszténydemokrata, nem konzervatív, egyszerű autokrata, aki nem veheti el az Európai Néppárt értékeit, s nem áshatja alá Európa identitását.

Orbán Viktor két percre ismét szót kapott, s az előzetes hozzászólásából hiányolt konkrétumokat illetően egy 108 oldalas jelentést ajánlott a képviselők figyelmében.

A kormányfő azt állította, Guy Verhofstadt jobban gyűlöli a konzervatívokat, mint amennyire Európát szereti, azokat pedig, akik szerinte „hazájuk ellen fognak szavazni", úgy nevezte: „jobban gyűlölnek engem, mint amennyire a hazájukat szeretik".

Ezután Orbán a korrupciót érintő súlyos kritikákat elintézte azzal, hogy „van még mit javítanunk", majd felsorolásba kezdett, hogy miféle jó dolgok történtek Magyarországon. Szerinte egyébként még a CEU honlapján is az áll, hogy Budapesten végezhetnek a diákjaik – ez felért egy sejtelmes ígérettel is arra, hogy végre hajlandó lesz aláírni az államközi egyezményt a CEU maradásáról. Orbán beszélt továbbá az európai Néppárt sorsáról is, szerinte ugyanis az gyenge, s reméli, hogy a jövőben ezen tudnak majd változtatni. Ezek után megismételte:

„Ez a jelentés nem egy kormányt ítél el, hanem Magyarországot."

Ezután Frans Timmermans még egyszer helyretette Orbán Viktort és hazugságait, „gyávák mellébeszéléseként” értelmezve, hogy a miniszterelnök az egész országot támadóknak állítja be kormánya kritikusait. Az Európai Bizottság alelnöke a jogállamiság alapjaiból is leckét adott a miniszterelnöknek, felszólította például a bírósági ítéletek betartására, s a jog uralmának elismerésére.

Az Európai Tanács képviseletében zárszóként Karoline Edtstadler megismételte, nem kötnek kompromisszumot a jogállamiságról és az alapvető értékek tiszteletben tartásáról.

Judith Sargentini fejezte be a vitát, méghozzá azzal, hogy válaszolt Orbán néhány vádaskodására, ahogyan egyes szélsőséges, szélsőjobboldali képviselők felszólalásaira is. Végül még egyszer arra kérte a képviselőtársait, hogy szavazzák meg a jelentést holnap.

A vita lezárását követően Judith Sargentini odament Orbán Viktorhoz és végül sikerült kezet fognia a miniszterelnökkel.

Mint megírtuk, ma vitázott, de szerdán már szavaz is az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről. A dokumentumról bővebben ebben és ebben a cikkünkben is olvashatnak.