Judith Sargentini: Az erkölcsi győzelem már megvan Orbán Viktor felett

2018. szeptember 10., 20:25

Szerző:

2019-ben befejezi az EP-képviselői pályafutását Judith Sargentini. A holland zöldpárti politikus nemrég jelentést készített a demokrácia és a jogállamiság helyzetéről Magyarországon, amelyről szerdán szavaz az Európai Parlament. Most – vette észre a hvg.hu – a Trouw-nak adott egy interjút, amelyben elárulja, hogy a Orbán Viktor és kormánya felett egy  győzelmet már aratott, a nevét viselő jelentés ugyanis az egyszerű többséget biztosan meg fogja kapni az EP-ben.

– Izgalmas lesz. Az erkölcsi győzelem már megvan, hiszen az egyszerű többség biztos. És hogy a kétharmad meglesz-e? Meglehet

– reméli a politikus. Ha a Sargentini-jelentés kétharmados többséggel fogadják el, az azt jelenti, hogy Magyarország ellen elindul a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás, az EU nukleáris opciójaként ismert folyamat. Ez akár Magyarország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az állam- és kormányfőket tömörítő Európai  Tanácsban. Bár a Fidesz szerette volna, ha a szavazáson a tartózkodás is voksnak számít, az EP jogi szolgálata hétfőn úgy döntött, hogy nem fog annak számítani, ami növeli az esélyt, hogy a Sargentini-jelentést kétharmados többséggel fogadják el.

Fotó: Az EP zöldpárti frakciójának a honlapja

Az interjúban Judith Sargentini beszél arról is, hogy a 2019. május 26-26. közötti EP-választásokon már nem indul képviselőjelöltként, ami többé-kevésbé azt jelenti, hogy a nevét viselő jelentés az utolsó ügy, amelyről emlékezni fognak rá. Távozását azzal indokolja, hogy elege lett az eredménytelen vitákból, főleg ami a bevándorlás kérdését illeti.

A Sargentini-jelentésről egy nappal a szavazás előtt, kedd délután tartanak egy vitát az EP strasbourgi plenáris ülésén. Orbán Viktor hétperces felszólalásra kapott lehetőséget.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.