Feladták a reményt az eltűnt argentin tengeralattjáró legénységének családtagjai

2017. november 24., 11:34

Szerző:

Most jutott tudomására az argentin haditengerészetnek, hogy a tengeralattjáró eltűnésének napján robbanásszerű hangot regisztráltak az utolsó ismert tartózkodási helye környékén. – Egy rövid, erőteljes robbanáshoz hasonló erejű detonációt regisztráltak – mondta a haditengerészet szóvivője, Enrique Balbi.

A San Juan
Fotó: Ministerio de Defensa Argentino

Tegnap is szó volt már a detonációról, de akkor még azt mondták nem, valószínű, hogy a tengeralattjáró felrobbant, mert az nem maradhatott volna észrevétlen. 

Több tucat nemzet felderítő csapata – köztük orosz, brit és amerikai – segíti már napok óta égen és tengeren az ARA San Juan utáni kutatást, amely november 15-én lépett utoljára kapcsolatba a szárazfölddel.

A legfrissebb hír azután érkezett, hogy kiderült, a tengeralattjárón 10 napra elegendő oxigén volt, ami mostanra elfogyott, hacsak nem engedtek fel róla egy csövet a felszínre. 

A 44 fős legénység családtagjai a hír hallatán összeomlottak és egyesek már feladták a reményt arra, hogy élve viszontlássák szeretteiket.

A robbanási adatokat szerdán adta át az Egyesült Államok kutatócsoportja az argentin hatóságoknak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.