Csendes vásárlást szervez autistáknak az írországi Lidl

2018. március 22., 11:41

Szerző: Bíró Veronika

Szívmelengető meglepetéssel állt elő az írországi Lidl, amely kedd esténként csendes vásárlást biztosít autistáknak – szúrta ki a Vakmajom a bolthálózat honlapján.

 Az autista embereket nagyon zavarja a túl sok inger, a túl erős hang és fény, a nagy tömeg, nehezen tudják feldolgozni, ha egyszerre sok és erős külső inger éri őket. Ezért a Lidl áprilistól az Autizmus Világnapjától, vagyis április 2-től bevezeti, hogy Írországban több boltjában is kedd esténként csendes vásárlást biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy este hat és nyolc óra között csökkent világítással, felesleges hangosbemondás és zene nélkül, halkabb áruleolvasókkal várják a vásárlókat. Igény esetén segítenek a vásárlásban, és a segítőkutyákat is beengedik a boltokba.

Az Autisták Országos Szövetsége érdeklődésünkre elárulta, hogy Magyarországon körülbelül 150 ezer autista él. Hasonló kezdeményezés biztosan itthon is nagyon jó fogadtatásra találna. 

Remek kezdeményezés
Fotó: Facebook

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.