Annyit értett meg a szlovák kormányválságból Orbán Viktor, hogy Soros

2018. március 10., 19:05

Szerző:

Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak – kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák belpolitikai válságot pénteken a közmédiának. Azt a válságot, ami abből eredt, hogy egy oknyomozó újságírót a menyasszonyával együtt megöltek, miközben egy áfacsalásos cikksorozaton dolgozott.

Az nem lep meg, amit látok, én régóta taposom ezt a szakmát, jelekből is olvasok – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: látja Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák eseményeken. Egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa – mondta.

Szlovákiának ma olyan kormánya van, amely ellenáll a bevándorlásnak, nem akar bevándorlóországot csinálni a saját hazájából – értékelt Orbán Viktor, aki szerint az ilyen miniszterelnököket könyörtelenül támadták és támadni is fogják Soros György szervezetei.

Fico és Orbán ugyanarra az esztelen kommunikációs csatornára hangolódott

Valójában Szlovákia igyekszik eleget tenni a kvótákkal kapcsolatos vállalásainak, mióta az Európai Bíróság Magyarországgal együtt arra kötelezte, hogy tartsa be a vállalásait. Erről tudomást nem véve a magyar kormányfő arról beszélt, hogy a szlovákok és a magyarok az elmúlt években stratégiai partnerséget építettek ki, ennek a szlovák és a magyar emberek egyaránt haszonélvezői. Ez egy jó dolog, ezt folytatni akarjuk, tehát nekünk egy stabil Szlovákiára van szükségünk – hangoztatta Orbán, jelezve: a két országnak sok közös terve van, amelyet együtt szeretne végrehajtani.

Mint megírtuk:

a magyar miniszterelnök vízióival szemben a valóság az, hogy pénteken Szlovákia több nagyvárosában is rengeteg ember vonult az utcákra Robert Fico miniszterelnök és kormánya lemondásának, illetve a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciák és barátnője, Martina Kušnírová ügyének a független vizsgálata követelésével.

A fővárosban, Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) téren a becslések szerint 60 ezer ember tüntetett, de az „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelszava jegyében sokan vonultak az utcákra Komáromban, Kassán, Nagymihályon, Nagyszombaton, Poprádon és Eperjesen is.

Ami Ficót illeti, a miniszterelnök Szlovákia „teljes destabilizációjára” tett kísérletnek tartja a Kuciák halálát követő tiltakozást, amelynek a forgatókönyvét nem Szlovákiában írták. A kormányfő – írta az MTI – a kialakult feszült belpolitikai helyzetről pénteken a másik két legfőbb közjogi méltósággal Andrej Kiska államfővel és Andrej Danko házelnökkel is tárgyalt, bár az egyeztetésen a tervekkel szemben nem írtak alá közös deklarációt mindhárman a "társadalmon belüli nyugalom" fenntartásáért emeltek szót.

Az aktuality.sk portál tényfeltáró újságíróját és a barátnőjét február 25-én találták meg holtan a pár nagymácsédi házában. Kuciák utolsó, befejezetlenül maradt cikke arról szólt, hogy a calabriai olasz maffia, a 'ndrangheta milyen kapcsolatrendszert épített ki szlovák politikai elit képviselőivel, így a miniszterelnök asszisztensével, Mária Troškovával. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.