Andrej Babis kapja a kormányalakítási megbízást Csehországban

2017. október 22., 16:39

Szerző:

Milos Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával Andrej Babist, a választásokon győztes ANO mozgalom elnökét fogja megbízni. „Véleményemet csak akkor változtatnám meg, ha Babis nem érdeklődne a kormányfői tisztség iránt” – jelentette ki a köztársasági elnök a Blesk című cseh internetes kiadásában megjelent interjúban.

A választásokat követő tárgyalásokon Zeman szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Csehországban stabil kormány alakuljon. Az államfő már korábban közölte: a választások után először találkozni kíván az parlamentbe jutott összes párt vezetőjével, hogy megvitassa velük a kialakult belpolitikai helyzetet, és csak azután, a hatályos szabályok által engedélyezett végső határidőre, a választásoktól eltelt harmincadik napja hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. A parlamenti alsóház megalakulása alapvető feltétele a további politikai lépéseknek. 

A köztársasági elnök megismételte, hogy véleményét a Babis ellen folytatott büntetőeljárás nem befolyásolja. Zeman kifejtette:,az ügyet rendőrségi provokációnak tartja, s amennyiben ő parlamenti képviselő lenne, Babis mentességének megvonása ellen szavazna. Babis ellen az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt folyik eljárás. Miután most újra képviselői mandátumot szerzett, újra védi a mentelmi jog. A rendőrségnek ezért újra kérnie kell majd a parlamentet, hogy vonja meg a mentességet Babistól, és engedélyezze a büntetőeljárás megindítását. 

A köztársasági elnök bejelentette, hogy Babissal hétfőn találkozik a Prágához közeli Lán-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája. Zeman és Babis politikai szövetségesnek számít, Babis pedig már vasárnap megkezdte tárgyalásait a parlamentbe jutott pártok elnökeivel a képviselőház megalakulásáról. A politikus közölte: előzetes, tájékozódó jellegű megbeszélésekről van szó, konkrét eredmények nem várhatóak. 

A hét végén lezajlott cseh képviselőházi választást magabiztosan a jobbközép ANO mozgalom nyerte, amely a 200 tagú parlamenti alsóházban 78 mandátumot szerzett. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.