Új kormány, új arcok – ígérte Orbán. Kósa, Fazekas és Seszták megy, de vajon ki maradhat?

Lázár János számára lehetőség volna arra is, hogy visszakapja a frakcióvezetést, s így jobban jutna ideje választókerületére. Gulyás Gergely és Novák Katalin Fidesz-alelnök viszont újoncként érkezhet a kormányba.

2018. április 10., 16:11

Szerző:

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök az Orszzágházban kedden, amelyen megköszönte a választók bizalmát. A külföldi lapok kérdéseire, amelyek az Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnéséről, a Stop Soros tervről, valamint a március 15-én ígért „megtorlásokról” kérdezték, nem válaszolt érdemben.

Fotó: Merész Márton

Nem árult el részleteket új kormányáról sem, csupán arról beszélt, hogy a Fidesz elnökségének felkérést már megkapta arra, hogy kormányt alakítson, a KDNP-t már fel is kereste ilyen szándékkal, több párt bevonását nem tartja szükségesnek, fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: teljesen új kormányt készül alakítani, amelyben ugyan lesznek tagok a korábbi kormányból, arról azonban, hogy pontosan kik maradnak, nem adott érdemi választ. A Bloomberg azon kérdését, amely szerint Matolcsy Györgynek szán-e bármi szerepet a kabinetben, figyelmen kívül hagyta.

Kósa Lajos egyéni választókerületet ugyan nyert, de fideszesek szerint a minisztersége elúszott

az 1300 milliárd forintos örökség körül gyűrűző botrány miatt – írja forrásaira hivatkozva az atv.hu.

Szintén távozhat Balog Zoltán,

aki a portál szerint választhat a humán csúcsminiszterség és „a polgári világ formálása” (jelentsen is ez bármit) között a kormányfő mellett. Az már biztosnak tűnik, hogy személyes botrányaik és korrupciógyanús ügyeik miatt

távozni kényszerül a kormányzati posztjáról Fazekas Sándor földművelési és Seszták Miklós fejlesztési miniszter is, ahogyan Trócsányi László igazságügyi és Simicskó István maradása is erősen kérdéses.

Mindenesetre sokat mondó, hogy Orbán külön kiemelte, teljesen új kormányt alakít, teljesen új emberekkel. 

„Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem teljesen új kormány jön létre.”

A sokat sejtető kijelentés nyomán azonnal felmerülő kérdéseket, a neveket és a struktúra átalakítására vonatkozó részleteket 3-4 hét múlva árulja el a miniszterelnök.

Most mindenesetre az alábbi találgatások és pletykák röppentek fel:

  • Rogán Antal marad kabinetminiszter, de várhatóan már miniszterelnök-helyettesi rangban, és felmerült, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodához újabb területek kerülnek, így a kormányzati kommunikáción túl itt összpontosulnánk bizonyos fejlesztési feladatok is.
  • Semjén Zsolt a jövőben nem miniszterelnök-helyettesként, hanem nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszterként maradhatna kormánytag,  ám ez egyelőre szintén csupán megerősítetlen pletyka. Annyi biztos, hogy amennyiben Semjén visszalépne a kormányzati (így talán vadászataihoz túl nagy nyilvánosságot jelentő) pozíciótól, úgy Orbán Viktor más KDNP-s koalíciós kormánytagot igazol majd, s itt merült fel Soltész Miklós neve, mint aki Balog Zoltán utódjaként a humántárca megmaradó területeiért felelne.
  • Kérdéses, hogy Lázár János folytathatja-e, de van olyan pletyka, amely szerint egy átalakított kancelláriát vezet majd, elsősorban a közigazgatási ügyekkel, illetve a kormányhivatalok felügyeletével. Mindenesetre Lázár szerepe biztosan változik majd, amit korábbi, a kormányzásból való kivonulását érintő nyilatkozatai is alátámasztanak. „Én Orbán Viktorral négy évre és konkrét feladatokra állapodtam meg 2014-ben, a négy év lassan letelik, a feladatokat elvégeztem, a folyatásról még nem beszéltünk, hiszen a választások előttünk állnak, én szívem szerint, hogyha csak rajtam áll, akkor én a választókerületemet választom” – mondta még szeptemberben a kancelláriaminiszter. Úgy tudjuk, Lázár számára lehetőség volna arra is, hogy visszakapja a frakcióvezetést, s így jobban jutna ideje választókerületére is.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még az EU-s ügyeket is megkaphatja, elsősorban az uniós forráselosztás kerülhet ehhez a tárcához. Ám amennyiben a Lázár-távozás teóriája élesedik, a kormányfővel régóta lépést tartó Szijjártó akár kancelláriaminiszter is lehet – információink szerint várhatóan szintén miniszterelnök-helyettesi megnevezéssel. Ebben az esetben ugyanakkor nagy kérdés, a fideszes – régóta erre váró – Németh Zsolt megkapja-e a külügyi tárcát Orbántól.
  • Gulyás Gergely eddigi Fiszes-frakcióvezető sorsa egyelőre talány, a miniszterelnök alkalmasnak tartja az igazságügyi tárca vezetésére is, ám egy átalakuló miniszterelnökségi rendszerben is szerephez juthat.
  • Az, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter, valamint Pintér Sándor pozíciója is biztos, kiderült már a választások előtt. A belügyminiszter két évre vállalná a feladatot, utódja sokak szerint Kocsis Máté lehet majd.
  • Matolcsy György még mindig nagyon akarja a gazdaságfejlesztési miniszterséget 2019 tavaszától – állította az atv.hu cikke. Orbán mindenesetre tájékoztatóján nem cáfolta, noha nem is erősítette meg, hogy újból szerephez juttatja a jelenlegi jegybankelnököt.
  • Tavaly ősszel írta meg a portál, hogy Palkovics László oktatási államtitkár a nemzeti fejlesztési tárca innovációs vezetője lehet.
  • Ha átalakul a minisztériumi struktúra, úgy az atv.hu szerint létrejöhet családügyi tárca, amelynek élére Novák Katalin Fidesz-alelnök kerülhet. Így ismét lenne egy nőminisztere Orbánnak, aki a tájékoztatóján is kiemelte a demográfiai ügyeket, s egyik forrásunk szerint nem véletlenül használta ezt a kifejezést, a miniszterelnök családügyi és demográfiai minisztériumot tervez.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.