Tizenöt tonna klórt adományoz a magyar kormány a kárpátaljai ivóvíz tisztításához

2018. július 21., 10:14

Szerző:

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy Hennagyij Moszkál, Kárpátalja kormányzója azonnali segítségkéréssel fordult Magyarországhoz az ungvári főkonzulátuson keresztül a lakossági ivóvízellátással kapcsolatos krízishelyzet miatt. Ismertetése szerint a Dnyipro-Azot vegyipari üzem leállása miatt veszélybe került a térség biztonságos ivóvízellátása, mivel a vállalat a víztisztításban alkalmazott folyékony klór kizárólagos helyi gyártója.

- Magyarország humanitárius segítségnyújtás keretében 15 tonna klór adományozásával járul hozzá a kialakult helyzet kezeléséhez, biztosítva a kárpátaljai lakosok tiszta ivóvízhez való hozzáférését - zárul a közlemény.

Hennagyij Moszkal saját hivatalos honlapján emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján a vízművek 18 üzemében használnak klórt a víz fertőtlenítéséhez, és a klórkészletek elapadása óhatatlanul fertőző betegségek megjelenéséhez vezetne. Moszkal közölte, hogy ezt megakadályozandó fordult segítségért Magyarországhoz, amely eleget tett a kérésnek, és humanitárius segítséget nyújt Kárpátaljának.

A kormányzó szerint most azon dolgoznak, hogyan tudnák mihamarabb lebonyolítani a folyékony klór szállítását. A szállítmány várhatóan már a jövő héten megérkezik. Egyelőre másfél hónapra elegendő klórkészletről van szó, és ez idő alatt remélhetőleg újraindul a gyártás a Dnyipro-Azotban.

"Egész Kárpátalja nevében hálás köszönetet mondok a magyar kormánynak, amely mindig reagál a megye problémáira, és segítségére siet. Mint ismeretes, bajban ismerszik meg az igaz barát" - írta a kárpátaljai kormányzó.

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.