Teljes zagyvasággal mosdatná a Fidesz plakátkampányát a kormányhivatal, amelyet egy fideszes képviselőjelölt vezet

Az MSZP már csak poénra tudja venni csak az elvileg független hatóságok szervilizmusát: „elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet” – értelmezték a fideszes képviselőjelölt, György István által vezetett fővárosi kormányhivatal plakátügyi álláspontját.

2018. február 14., 15:43

Szerző:

Az MSZP szerint a fővárosi kormányhivatal még azelőtt ítéletet mondott a Fidesz plakátbotrányában, hogy kézhez kaphatták volna a közérdekű bejelentésüket, amelyet tegnap délután adtak postára. „Általában örülni kellene a gyors hivatali ügyintézésnek, de ez már az ügyészségnek sem jött össze az Elios-os nyomozáskor. A Fidesszel szembeni eljárások gyors lezárásának versenyében Polt Péter mellé felzárkózott a korábbi fideszes képviselő György István a fővárosi kormányhivatal vezetője” – közölte „elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet” címmel az MSZP, miután maguk is elolvasták, hogy az egyébként valóban meglepő gyorsasággal állást foglaló kormányhivatal mit írt.

Külön kiemelendő, hogy a fővárosi kormányhivatalt valóban az a György István vezeti kormánymegbízottként, aki idén április 8-án a Fidesz-KDNP kőbányai egyéni választókerületi jelöltje is lesz. Lapunk írta meg ugyanis elsőként, hogy noha 2002-ben és 2006-ban sem sikerült hoznia a X. kerületet, amelyek polgármestere volt 1990 és 2002 között, György Istvánt újraindítják.

György István kampánykoncertet ad

Mindez nemcsak komikus és pikáns, de némi összeférhetetlenséget is felvet(ne egy normális demokratikus berendezkedésben – a szerző), hogy az épp György István megválasztása érdekében plakátokon kampányoló pártja ügyében a György István által vezetett, állítólag független hivatal közli: „megvizsgálta a Fidesz és az Odex Outdoor Expert Kft. között létrejött hirdetési szolgáltatás megrendelésére vonatkozó vállalkozási keretszerződést, és megállapította, hogy a szerződésben szereplő listaárak a törvényi előírásoknak megfelelnek”.

De a kormányhivatal még ezen is tudott csavarni egyet, hiszen azt állították: a plakátcégek 2018-ban az előző évi legmagasabb áron adhatják a plakáthelyeket a közpénzből gazdálkodó szervezetek (így a pártok) számára. A 2018-ra közzétett listaárak jövő évtől lesznek érvényesek – értelmezték a jogszabályt, amelyet szerintük „többen félreértettek”. Szerintük az lehetett megtévesztő, hogy a JCDecaux közölte a 2018-as árakat, de azok csak jövőre lesznek érvényesek. (Az Odex alapvetően reklámközvetítő cég, azaz más vállalkozások felületeire helyezi ki a hirdetéseket. A JCDecaux felületeit hat árkategóriában vásárolta meg a Fidesz az Odex-en keresztül, és mind a hat típusú táblát 33 százalékkal olcsóbban kapta meg a JCDecaux idei listaárainál.)

Csakhogy a kormányhivatal érvelése nemcsak jogilag nonszensz, hanem egyszerűen nem is igaz. Mint azt a szocialista Harangozó Tamás közölte: ha valóban megvizsgálták a szerződéseket, akkor nyilván el tudják árulni, hogy hol lehet elérni a Fidesszel szerződő Odex Outdoor Expert Kft. listaárait, mert a kormányhivatal honlapján még mindig nem található. „Megpróbálhatnak összevissza beszélni az évszámokról, de azért az különösen figyelemreméltó, hogy a JCDecaux már 2018 januárban közölni tudja az idei éves átlagára alapján a jövő évi árait” – vetette fel az MSZP képviselője. Úgy fogalmazott továbbá:

„a kormányhivatalnak azt javasoljuk, hogy először is várják meg míg kézhez kapják a hivatalos beadványunkat, utána pedig fussanak neki még egyszer ennek a vizsgálatnak, mint az ügyészség az Elios-os nyomozásnak. Így lesz még egy esélyük arra, hogy betartassák a törvényeket.”

Korábban több ellenzéki párt is vizsgálatot követelt, kedden az MSZP fordult a kormányhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez, mert számításaik szerint a Fidesz 33 százalékos kedvezményt vett igénybe. A hivatalosan csak a napokban kezdődő választási kampány előtti hetekre időzített 154 millió forintos Fidesz-plakátcunamiról elsőként hétfőn a 24.hu írta meg, hogy a kormánypárt 30 millió forinttal kedvezőbb árat kapott a JCDecaux Hungary Zrt.-től a Soros Györgyöt és az ellenzéki vezetőket kerítésbontóként ábrázoló plakátjai számára, mert a szerződésben a tavalyi listaáron számolták el a kampányt. A cég azt állítja, hogy 2018-as üzlettel kapcsolatban nem az általa 2018-asként megjelölt díjszabást kell figyelembe venni, hanem a 2017-es listaárat. Tehát éppen ugyanazzal érvelnek, mint a kormányhivatal.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A JCDecaux tavaly decemberben adta le kormányhivatal.hu-nak a saját listaárait. A dokumentumban két külön oszlopba rendezték a nettó és a bruttó díjakat, az egyik fölé azt írták: Havi listaár 2017. 02. 01. – 2017. 12. 31., a másik fölé pedig azt: Havi listaár 2018. 01. 01. – 2018. 12. 31. Ebből az olvasható ki, hogy cég 2018-ra 50 százalékkal megemelte mind a 7300 hirdetőtáblájának a listaárát.

Csakhogy a fideszes képviselőjelölt-kormánymegbízott hivatala és a JCDecaux által képviselt törvényértelmezés azért furcsa, mert ha igaz a „időeltolódás”, akkor a 154 milliós kampányban nem vehetett volna részt az a reklámcég, amely a JCDecaux mellett a második legnagyobb megrendelést nyerte el a Fidesztől. A Diamond Board Hungary Kft. úgy kapott megrendelést januárban, hogy egy hónappal korábban, 2017 decemberében alapították. Az eddig ismeretlen, friss cégnek nincsenek 2017-es értékesítési adatai, ami alapja lehetett volna egy szabályszerű 2018-as listaárszámításnak.

Ha nem lenne elég mindez, elkezdődik a hivatalos kampány is 

Február 17-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az országgyűlési képviselő-választás hivatalos kampánya a választási eljárási törvény értelmében, ekkor lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is. A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

A választási kampány végéig, vagyis a szavazás lezárásáig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.

Képviselőjelölteket ajánlani hétfőtől lehet. A képviselőjelöltek a választókerületi választási irodák által kiadott ajánlóíveken gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat. A választópolgárok gyakorlatilag „képviselőjelölt-jelölteket” ajánlhatnak, hiszen csak akkor lesz valakiből hivatalos jelölt, ha sikerül összegyűjtenie 500 érvényes ajánlást, és a helyi választási bizottság nyilvántartásba is veszi.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.