Szerdán kezdhetnek tárgyalni a közös ellenzéki jelöltekről az időközi polgármester-választásokra

Nem túl lelkesek az előváasztás gondolatától az ellenzéki pártok, pedig nagy remények nem fűzhetőek ahhoz, hogy más módon megállapodnak. Az mindenesetre biztos: az együttműködés most is kényszer, ha le akarják győzni a Fidesz jelöltjeit.

2018. április 30., 06:37

Szerző:

Szerdán ülnek össze a baloldali ellenzéki pártok, hogy egyeztessenek az időközi választásokon való indulásuk összehangolásáról – értesült a Népszava. A szocialisták fővárosi politikusa, Horváth Csaba a múlt héten azért hívta tárgyalóasztalhoz a Demokratikus Koalíciót, az LMP-t, a Párbeszédet, a Momentumot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, valamint a Liberálisokat, hogy megállapodjanak egy esetleges előválasztás feltételeiről. Ezek a szabályok kizárólag a józsefvárosi és a XV. kerületi időközi polgármester-választásra vonatkoznának, ám a lap információi szerint a pártok hűvösen fogadták a javaslatot.

„Nem mondanám, hogy boldoggá tettem a pártokat az előválasztás ötletével, de a cél ettől függetlenül még ugyanaz: egy jelölt álljon majd a Fidesz indulójával szemben. Még egyszer nem fordulhat elő, hogy a választások előtt egy nappal még mindig a visszalépésekről egyezkednek a pártok” – mondta Horváth Csaba.

Horváth Csaba a Jobbikon kívül mindenkivel megállapodna
Fotó: Facebook/Horváth Csaba

Úgy vélte, az előválasztás nem cél, hanem csak egy eszköz, s ha a pártok más módon is meg tudnak állapodni egy közös jelöltben, akkor nincs is rá szükség. Ha az előválasztás ötletével nem is, az összefogás szükségességével valószínűleg egyetértettek a pártok - erre utal legalábbis, hogy mindegyik meghívott azt ígérte, jelen lesz az egyeztetésen.

Az összefogás kérdése azért égető az ellenzéki számára, mert ha egymás ellen indulnak a polgármester-választáson, akkor ugyanúgy kiüthetik egymást, mint az országgyűlési voksoláson, s nevető harmadikként megint a Fidesz győzhet.

Csökkenti ugyanakkor egy esetleges előválasztás megrendezésének esélyét, hogy a józsefvárosi időközi választás időpontját július 8-ra tűzték ki, azaz mindössze két hónap lenne a szabályok lefektetésére, az előválasztás lebonyolítására, valamint a győztes jelölt kampányára.

Ráadásul a korai időpont elsősorban a Fidesznek kedvezhet: a parlamenti választások után gyakran azok is a győztesre, vagyis az új kormánypártok jelöltjére szavaznak, akik korábban más pártra voksoltak.

Horváth Csaba a Népszavának azt mondta, a Jobbikot nem hívták meg az egyeztetésekre, szerinte ez Budapesten nem is lenne indokolt, mert a fővárosban önállóan is győzni tud a baloldal. Az előválasztáson résztvevőknek vállalniuk kellene, hogy ha veszítenek, akkor visszalépnek a győztes javára és segítik a kampányát is. Szavazni csak személyesen, egy értéknyilatkozat aláírásával lehetne, ebben pedig azt fejeznék ki a balliberális szimpatizánsok, hogy elutasítják az Orbán-rendszert. Az előválasztáson való részvételhez támogató aláírásokat is kellene gyűjteni.

Fotó: Twitter/Kocsis Máté

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a kormánypártok jelöltje Józsefvárosban és a XV. kerületben, de a VIII. kerületben a jogász Sára Botondot, Kocsis Máté polgármester korábbi kabinetfőnökét, majd alpolgármesterét, eddigi általános helyettesét tartják a legesélyesebbnek.

Arról ugyanakkor már a 168 Óra is írt, hogy az IDEA Intézet áttekintette hogyan alakult az átszavazás gyakorlata a Józsefvárost és Ferencvárost is magában foglaló választókerületben részletes elemzés alapján teljes ellenzéki egységben akár még esély is lehet a nyilván a rendkívüli népszerűségű Kocsis támogatását élvező, fideszes polgármester-jelölt legyőzésére.

Az IDEA Intézet szerint erős Kocsis-hatás van a VIII. kerületi választókörökben, amire az önkormányzati választás esetében már nem feltétlenül számíthat a Fidesz-KDNP. Ugyanakkor a kerületben Fidesz-KDNP van hatalmon, és Kocsis vélhető kampányaktivitása csökkentheti az ellenzéki esélyeket az időközi polgármester-választás alkalmával. Az adatokból az is kitűnik, hogy

a Jobbikon kívüli ellenzéki szavazók a nagyobb ellenzéki szövetség jelöltjét preferálták, nem számított a nagyobb helyi ismertség (Baranyi Krisztina a IX. kerületben sem nyert).

Végül, ami döntő: az időközi választáson, illetve 2019-ben célszerű csupán egy ellenzéki polgármester-jelöltet indítani, továbbá az önkormányzati választás alkalmával felosztani a választókörzeteket a prominens vagy jelentősebb esélyekkel bíró ellenzéki helyi politikusok körében.