Röhejes indoklással emelte meg Andy Vajna barátjának „árát” Dunaújváros

2018. május 18., 21:07

Szerző:

Az eddigi nettó 696 millió forintról közel 766 millió forintra növeli a fideszes vezetésű Dunaújváros önkormányzatának cége, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos üzleti partnereként, illetve országszerte több rádiós frekvencia tulajdonosaként is ismert Belénessy Csaba volt MTI-elnök cégének, a Crossborder Film Kft.-nek a Dunaújvárosi Médiaközpont üzemeltetésére kifizetendő díjazást – írja a 24.hu.

A portál szerint a Médiaközponton belül Vajna barátjának cége szervezési, vezetési, menedzsment feladatokat lát el, illetve szerkesztőséget tart fenn, és összehangolja a dunaújvárosi helyi médiumok tevékenységét. A kormányközeli üzletember vállalkozása készíti a Dunaújváros TV műsorait, illetve üzemelteti a tévét, továbbá hetilapot jelentet meg. Szintén Belénessy cége online felületeket üzemeltet és tart fenn. A szerződés része az Infó Dunaújváros print és online, valamint kiterjed a Rádió 24 (R24)-re is.

Belénessy Csaba és Orbán Viktor – a jó kapcsolatok sokat érnek
Fotó: MTI/Beliczay László

Az áremelést azzal indokolják, hogy az ajánlatkérő dunaújvárosi önkormányzat cége nem tudhatta előre, hogy a minimálbér és a garantált bérminium nagy mértékben emelkedni fog, márpedig ez növeli a vállalkozó költségeit, aki ezzel az ajánlati ár meghatározásakor nem számolhatott – ez derült ki legalábbis a TED európai uniós közbeszerzési értesítőben található indoklásból.

A megbízási díj egyébként többszöröse a Crossborder Film legutóbbi ismert éves árbevételének: 2016-ban a cég 156 millió forint nettó árbevételt ért el. A megbízási díjért a Crossborder Film Kft. összesen 48 hónapon át nyújtja a szolgáltatást 2019. január 1-jétől 2020. június 30-ig. A szolgáltatás havidíja eredetileg 14,5 millió forint plusz áfa volt, ez 16,7 millió forintra emelkedik, így jön ki a 766 millió forint és az ezután megfizetendő áfa.

Mivel a szerződésmódosítás mértéke 9,99 százalék, így mivel az nem éppen hogy nem éri a 10 százalékot, az áremelést új közbeszerzési eljárás lebonyolítása nélkül tudják lebonyolítani. A Crossborder Film Kft. az Opten adatai alapján mindössze 4 fős létszámmal üzemel.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.