„Öreganyám seggéből elindult egy veréb, oszt' mire kiszállt, varjú lett belőle” – helybelieket néztek migránsnak Kömlőn

2017. november 4., 10:47

Szerző:

Két fémdetektorral kincset kereső fiút és egy helyi család néhány tagját hitték menekültnek Kömlőn október 31-én kitört hisztériában – derül ki a Népszava riportjából. A Heves megyei község polgármesteri hivatalába kedden egymás után futottak be a telefonhívások arról hogy a települést megszállták a migránsok. A nyilvánvalóan az Orbán-kormány xenofób propagandája által szított hangulat csak akkor csillapodott valamelyest, amikor Turó Tamás polgármester utánanézett, és a Facebook-bejegyzésben is próbált mindenkit megnyugtatni, hogy csak rémhírről van szó.

A helyiek két fiút néztek migránsnak, aki már korábban is keresett kincset fémdetektorral a község határában, ami pedig a családot illeti, Szászi András alpolgármester a Népszavának azt mondta, egy községbeli asszonyról az üzbég férjéről és a négy-öt gyermekükről van szó, akik minden évben elutaznak Kömlőre, hogy halottak napja alkalmából megemlékezzenek a temetőben nyugvó hozzátartozóikról. „Itt álltak a sír körül, a nőknek pedig kendővel volt bekötve a fejüki” – intézte el az ügyet az alpolgármester. Eközben egy asszony a lapnak elmesélte, hogy az érintett családban a a két lány is arab férfihez ment feleségül. Húsz éve Budapesten élnek, de megbolondult a világ, ha őket migránsnak nézi a községben. „Öreganyám seggéből elindult egy veréb, oszt' mire kiszállt, varjú lett belőle” – legyintett másvalaki az egészre.

De a Népszavának sikerült megszólaltatnia Eszes Istvánnét, egy asszonyt, aki kétszer is telefonált a polgármesternek, hogy migránssal találkozott. Bevallása szerint egy magas, pelyhedző kecskeszakállt viselő férfival futott össze, aki egy lábbal át tudott lépni a kerítésen, piszkos ruhája, héjakat köpködve szotyolázott és törte a magyart – vázolta apokaliptikus vízióit az asszony. 

A lap felkereste Turó Tamás polgármestert is, aki az erről szóló újságírói felvetésre tagadta az amúgy kézenfekvő hasonlóságot a kömlői és a szeptemberi őcsényi migránshisztéria között. Szerinte ha Kömlőn valódi menekültek tűnnének fel, tőlük sem lenne miért megijedni, hiszen csak azután dönthetnék el, ki milyen ember, hogy megismerték. Volt arab háziorvosuk – fűzte hozzá – körülbelül húsz belga család pedig nyaralni jár azokba a parasztházakba, amelyeket megvettek és felújítottak. A településvezető nem tud az üzbég magyar családról, azt viszont ő derítette ki a Tiszanánáról áthívott rendőrök segítségével. hogy a két kincskereső fiú nem menekült. Annyira nem, hogy az egyikük egy 16 éves helybeli kamasz.

 

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.