Orbán Viktor még Helmut Kohl halálának első évfordulója alkalmából is csak migránsozni tudott

2018. június 16., 16:46

Szerző:

– A migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Európa-beszéd címmel, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodája által az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen rendezett konferencián.

A kormányfő Helmut Kohl egykori német kancellár halálának első évfordulóján rendezett tanácskozáson kiemelte: semmilyen dokumentumot nem ismerünk, amelyik azt mondaná: Ha belépsz az unióba, bevándorlóországgá kell válnod.

Konferencia Helmut Kohl halálának első évfordulóján Budape Orbán nem tud elszakadni legkedvesebb (és legsikeresebb) témájától
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kitért arra is: Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre. „Mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk. Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek” – közölte. Hozzátette: magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amit Magyarország képvisel. Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van.

Orbán Viktor azt is mondta: Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az, hogy az Európai Unió tagjai egyenrangúak, és értékelte a magyarok barátságát.

A kormányfő ezúttal a migráció és Soros mellett Marxot nevezte ki új ellenségnek, majd azzalállt elő: Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához: jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához.

– Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri. Egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk. Azt tanácsoljuk, mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne.

Példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk – mondta Orbán, azt is felvetve: ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon. „Aztán jöjjön, aminek jönnie kell.”

A kormányfő végül megismételte szokásos tételét arról: erős Európát akarunk, ez pedig erős nemzetállamokat követel.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.