Orbán Viktor elfogyasztott egy bécsi kávét a Népszabadság kivégzőjével

2018. január 30., 15:27

Szerző:

Nem véletlenül utazott már egy nappal hivatalos látogatása előtt Bécsbe Orbán Viktor. A Zoom információi szerint a magyar miniszterelnök hétfő este egy fontos találkozót már tartott az osztrák fővárosban, a tárgyalópartnere pedig nem más volt, mint Heinrich Pecina, a Mediaworks egykori tulajdonosa, a Vienna Capital Partners elnöke, akit egy osztrák bíróság jogerősen elítélt. hűtlen kezelésért és sikkasztásért.

Havasi Bertalan a miniszterelnökség helyettes államtitkára megerősítette a portál információját. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint az osztrák üzletember kért egy találkozót a miniszterelnöktől”.

Orbán több forrás szerint is hétfő este, szűk körben találkozott Pecinávall, aki 2014 októberében megvette, majd két évvel később bezáratta a Népszabadságot.

A magyar kormányfő hétfő délutáni utazása azért is meglepő, mert aznap nem volt találkozója az osztrák kormány képviselőivel. a Sebastian Kurz kancellárral és Heinz-Christian Strache alkancellárral, illetve Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárral és Christoph Schönborn bécsi érsekkel ma találkozik. A Die Presse nemrég azt is megírta, hogy eredeti elképzelések szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő osztrák újságírókkal találkozott volna, de az utolsó pillanatban lemondta a háttérbeszélgetést.

Orbán Viktor és a Sportja

A kormányfő – mint arról a 168 Óra is beszámolt – vonatra szállt az út kedvéért, sőt, hódolt a kedvenc, ma már Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő lapjának is: a Nemzeti Sportnak. Már csak ezért is pikáns, hogy Pecina a Vienna Capital Partners (VCP) cégen keresztül tavaly őszig a Nemzet Sportot is kiadó Mediaworksnek is tulajdonosa volt, de továbbadta a kiadót a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus csoportnak. Ő a Népszabadság kivégzője is, Magyarország legnagyobb közéleti napilapját nyilvánvalóan politikai okokból 2016. október 8-án záratta be. 

Tavaly júliusban Pecina aztán megvásárolta a Kelet-Magyarország legnagyobb helyi médiakiadójának számító Russmediát egy hozzá köthető új alapítású Media Development Management Kft. A felvásárlást követően a Pecinához köthető új céghez került a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország című megyei napilap, valamint a Russmedia regionális megyei portáljai, a Haon.hu, a Boon.hu és Szon.hu is. Pecina az erdélyi médiapiacra is bevásárolta magát.

Az egyelőre kérdés, miről cserélt eszmét a magyar kormányfő az osztrák üzletemberrel.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.