Orbán Viktor: a globalizáció kifulladt

A Szovjetunió bukása utáni neoliberális korszaknak végleg vége, a globalizáció kifulladt, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján, zárt körben. Orbán Balázs politikai igazgató most a Mandineren közölte, miről volt szó.

2023. január 7., 10:52

Szerző:

„Ha visszaáll a hidegháború korának blokkokon alapuló nemzetközi rendje, akkor az a nemzetközi kapcsolatépítés és kereskedelem visszaesésével, ennek következményeként pedig akár Magyarország eljelentéktelenedésével fenyeget.” Így fogalmazott a Széll Kálmán Alapítvány zárt körű, karácsonyi vacsoráján Orbán Viktor miniszterelnök. A beszéd egyes részleteit most Orbán politikai igazgatója, Orbán Balázs tette közzé a Mandineren.

A miniszterelnök ezek szerint arról is beszélt itt, hogy a globalizáció 1990 utáni, neoliberális modellje 2022-re „végleg megbukott”. Sőt, kiemelte, a szabályozatlanság és az állami politika, állami beavatkozás hiánya a gazdaságban többé nem tartható álláspont. Noha Orbán szerint 2008-ra már világos volt, hogy nem lehet kizárólag a szolgáltatói szektort fejleszteni, az ipart pedig elhanyagolni, ezt akkor még kevesen vették észre. Mára azonban már ez a paradigma.

Azt is kiemelte a kormányfő, hogy az 1990 utáni rend bukása egyben azt is jelenti, az Egyesült Államok szuperhatalmi egyeduralma véget ért, ezzel pedig a külpolitikában számolni kell.

„A pontot az i-re a 2022-ben kitörő ukrán–orosz háború tette fel, amely egyértelművé tette, a jelenlegi nyugatközpontúság nem tartható fenn, mivel a Nyugat kihívói megerősödtek, nem kis részben épp a liberalizált kereskedelem és gazdaság miatt.” – olvasható az Orbán Balázs által közölt összefoglalóban.

Orbán előadásában hangsúlyozta, a nyugati hatalmak „válasza” a sokasodó válságjelenségekre a „tömbösödés”, amely ismét több tábort hozna létre a világ politikai hatalmai között. Szerinte Magyarország kormányának ezt azért kell elutasítania, mert az ország ebből történelmileg még sohasem jött ki jól. Javaslata az, hogy az ország „maradjon ki” ezekből a folyamatokból.

Orbán Viktor szerint a tömbösödés helyett a gazdaságok „összekapcsolása” a cél, és Finnországot, Írországot, valamint Dél-Koreát emlegette, ahol ez a gazdaságpolitika sikereket hozott.

(Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala)

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával.