Angolérettségi: ezek voltak az idei feladatok

Ilyen szövegértési feladatokat kaptak a középszintű angolérettségin a diákok

2024. május 9., 13:10

Szerző:

Az idei középszintű angolérettségi első részében, a szövegértésben állatkert, a hírek káros hatása, Edinburgh és karácsonyi dekoráció témák is szerepeltek. A vizsga első részében, vagyis a szövegértés feladatoknál közép- és emelt szinten is jellemzően négy hétköznapi nyelvezetű szöveget kapnak az érettségizők. Ezekhez feladatok is tartoznak, amelyekkel azt mérik, mennyire sikerül alaposan értelmezni a szövegeket – írja az Eduline

Középszintű vizsgánál az olvasott szöveg értése 60 perces és maximum 33 pontot ér, a nyelvhelyesség 30 perces és 18 pontos, a hallott szöveg értése szintén 30 perces és 33 pontos, míg az íráskészség 60 percből áll és 33 pontot lehet érte kapni. Emelt szintű vizsgánál az első részre 70, a másodikra 50, a harmadikra 30, és a negyedik részre 90 perc jut és mindegyikre maximum 30-30 pontot lehet kapni – írja a Blikk

Az idei angolérettségi vizsgán rengeteg a lyukas szöveges feladat

A vizsgázóknak többek között pótolniuk kell a kérdéseket egy lyukas interjúból, de kaptak olyan feladatot is, amiből szókapcsolatok vagy teljes mondatok hiányoznak.  A nyelvhelyességi feladatok között szerepel görögdinnye fesztiválról szóló szöveg, 17. századi bevásárlólista és biciklizés a -30 fokban. Ebben a feladatrészben is rengeteg a lyukas szöveg. A diákoknak többek között előre megadott szókészletből kell kiválogatni, hogy azok hová valók, de kaptak olyan lyukas szöveges feladatot is, ahol a szövegkörnyezet alapján, egyéb segítség nélkül kell kitalálniuk, hogy milyen szavak, szószerkezetek, kötőszavak valók a szövegbe.

Ez a vizsgarész is jellemzően 3-4 feladatból áll, melynek során azt mérik fel, hogy megvan-e a szinthez megkövetelt szókincse a vizsgázóknak, ismerik-e a szükséges nyelvtanokat, nyelvtani szerkezeteket, illetve egyes szavak, kifejezések ragozásait, azok kommunikációs használatát.

A feladatok között szerepelhet olyan, hogy négy lehetőség közül kell kiválasztani a szövegkönyezetbe illő kifejezést, vagy egy hiányos szöveget kell önállóan kiegészíteni. Emellett a vizsgázók találkozhatnak kiemelt mondatrészek helyének azonosításával, megadott szavak (vagy ragozott-képzett változatuk) szövegbe illesztésével, és szöveg átalakítással megadott szempontok alapján is.

A középszintű angolérettségit író diákoknak egyébként egy órájuk volt arra, hogy megcsinálják a vizsga olvasott szöveg értésére épülő feladatsorát. A nyelvhelyességi feladatlapra 30 percük volt. A középszintű angolérettségi szövegértésének nem hivatalos megoldásait itt tudja megtekinteni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.