Brutális szennyezés érte a Tápiót, koromfekete víz csordogál a folyómederben

Koromfekete színű a víz Pest vármegye egyik legtisztább vízfolyásában, a Tápióban. A szennyezés komoly, ám annak eredetéről nem sokat tudni, azt akár a lakosság is elkövethette.

2024. május 9., 12:32

Szerző:

Az elmúlt napokban az egyik tápiószentmártoni Facebook-csoportban borzalmas fotók és videók kerültek ki a netre. Koromfekete lé ömlik hatalmas mennyiségben a Tápió folyóba. Azt jelenleg nem tudni, mennyire káros ez a szennyezés és mit okoz a vízfolyás élővilágában – írja cikkében a Blikk.

Az eset komoly felháborodást keltett, a posztokra reagálva az egyik videó alatt a település polgármestere, Györe László a következő tájékoztatást írta ki:

Tisztelt Lakosság! A TRV Zrt. tájékoztatása szerint a szennyvíztelepre olyan anyag került a rendszerből, ami elpusztította a tisztítást ellátó baktériumtörzset. A tisztító újraoltása már folyamatban van! Az esetről a Vízügyi igazgatóság is tud! A mentesítés részeként a szennyeződés szűrésére szalmabálákat tettek a Tápióba.
Sajnos a szennyvízhálózatba sokan öntenek nem oda való... sokszor akár mérgező anyagokat!

A tájékoztatás alapján a felelősség részben tehát akár a lakosságé is lehet, valaki ugyanis mérgező anyagot önthetett a csatornába, attól kipusztultak a tisztításért felelős baktériumok, aztán minden ömlött úgy, ahogy van a Tápióba – következtet a Blikk, emellett közölték, hogy e-mailt küldtek kérdéseikkel a TRV Zrt-nek, a vármegyei zöldhatóságnak és az illetékes nemzeti parknak is.

A lap végül felidézte, a Tápió folyó védett terület, amely több halastavat is táplál. Alig néhány évtizede még kristálytiszta vizű, kisebb halakkal teli folyó az elmúlt években fokozatosan elvadult. Talán pont a halastavak, talán más miatt. Ennek ellenére még most is egyedülálló élővilágnak ad helyett a folyó, melynek két ága Budapesttől nem messze ered Pécel, illetve Isaszeg határában és Tápiószentmártonnál egyesülve később a Zagyvába folyik.

Nem csak a Tápiót érte szennyezés

A Tápió szennyezésével összecseng az az eset, amelyről nemrég számoltunk be a 168.hu-n. Eszerint helyi lakosok jelezték a Greenpeace felé, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a március 15-i hosszú hétvége alatt. A Greenpeace szakértői a bejelentés alapján március 18-án kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből. A szennyezésről és a mintavételről a zöldszervezet azonnal értesítette az illetékes hatóságokat.

A vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot (814 mikrogramm/köbdeciméter) diklóreténeket (990,1 mikrogramm/köbdeciméter), illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2 mikrogramm/köbdeciméter).

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: PublicCo / Pixabay)