Orbán a Terror Házánál brüsszelezett, az Oktogonnál tucatnyian tüntettek

2017. október 23., 16:24

Szerző:

Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeum előtt rendezett október 23-i díszünnepségen. Úgy fogalmazott: a szovjet uralom egy történelem nélküli térbe taszított bennünket, „meg akarta semmisíteni a múltunkat és a kultúránkat is". Mint mondta, a fizikai és szellemi terror megismétlődése ellen a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver. „Ezért jöttünk ma éppen ide" – utalt a Terror Háza Múzeumra, amely – emlékeztetett – a nyilasok főhadiszállása, majd a kommunista pártállami terror székhelye volt.

Az 1956-os forradalom nemzeti forradalom volt – jelentette ki hozzátéve, hogy a saját szabadságunkat mindig nekünk kell megvédenünk, más sohasem fogja.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

„1956-ban az a csodálatos ország bontakozott ki az elnyomás félhomályából, amire mindig is vágytunk" – fogalmazott. Mint mondta, a gyárakban dolgozókról egy csapásra kiderült, hogy nem nemzetközi proletárok, hanem magyar munkások. „Erre a pillanatra mindig emlékezni fogunk, amíg egyetlen magyar is él a Földön" – tette hozzá Orbán Viktor.

Azt is hangsúlyozta, hogy „mi nem csak emlékezünk, de nem is felejtünk. Azokat sem felejtjük el, akik velünk szemben álltak". (Nem bizony, Oroszországban a hivatalos történetírással együtt a többség ma is úgy gondolja, hogy 1956 nagyjából egy fasiszta puccs volt.)

Fotó: Kovalovszky Dániel

A nyugatiak, ha csodálták is az 1956-os magyar forradalmat, nem értették – közölte Orbán. „Nem értették, miért harcolunk olyan túlerővel szemben, amelyet emberi számítás szerint aligha győzhetünk le. Nem értették, hogy azért küzdünk, mert a végsőkig ragaszkodunk a saját kultúránkhoz és életformánkhoz, és nem akarunk föloldódni senkinek az olvasztótégelyében" – fogalmazott.

Itt már rákanyarodott az aktuálpolitikára és a brüsszelezni kezdett, azt fejtegette, hogy a magyarok ezer éven át őrizték Európa határait és küzdöttek a nemzeti önállóságukért. „Bátor és harcos nemzet vagyunk, amely jól tudja, akit nem tisztelnek, azt megvetik" – mondta, kijelentve: „azért nem értenek bennünket Brüsszelben ma sem, mert már akkor sem értettek".

Fotó: Kovalovszky Dániel

És persze eljutottunk Soros Györgyhöz is, bár a nevét nem mondta ki. 20. században katonai birodalmak okozták a bajt, most a globalizáció farvizén pénzügyi birodalmak emelkedtek fel. Nincsenek határaik, de van világmédiájuk, és vannak tízezerszám megvásárolt embereik. Gyorsak, erősek és brutálisak – közölte a miniszterelnök.

Szerinte ez a pénzügyi spekuláns birodalom hozta Európa nyakára az újabb kori népvándorlást, a migránsok millióit, az új bevándorlók invázióját. Ők dolgozták ki azt a tervet, amellyel Európát kevert földrésszé akarják alakítani – tette hozzá, de még mindig nem mondta ki, hogy Soros.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Orbán Viktor szerint mivel Közép-Európa migránsmentes övezet, ezért az Európa jövőjéért folyó küzdelem ide összpontosul. Amíg Brüsszel nem nyeri vissza szuverenitását, addig Európa kormánykerekét sem lehet a helyes irányba fordítani – hangoztatta.

Szerinte most, három évtized után „újra veszély fenyegeti mindazt, amit Magyarországról és a magyar élet rendjéről gondolunk". A szabadság 1990-es kivívása után most újra történelmünk fordulópontjához érkeztünk – hangsúlyozta.

Orbán szerint nem szabad lebecsülni „a sötét oldal" erejét, a Fidesz a jövő évi választás esélyese, de a győzelemért meg kell harcolni, azt ki kell érdemelni. Márciusban újra kezdjük, és áprilisban győzni fogunk – adta ki a jelszót.

A miniszterelnök beszédét néhány tüntető megpróbálta megzavarni. A Városligetből ismert, a Ligetvédők közül kiszakadt kisebb társaság, mintegy 10 ember próbált meg a szónok közelébe menni és megzavarni a beszédet. Mivel azonban eleve roppant szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak, csak többlépcsős ellenőrzés után lehetett az ünnepség helyszínére bejutni, a tüntetőknek ez nem sikerült. Természetesen a Valton biztosította a rendezvényt.)

Fotó: Kovalovszky Dániel

Ezután az Oktogonra vonultak, ahol elállták a villamos útját, fütyültek, kiabálták, hogy Orbán náci. Képviselőjük azt mondta: Orbán Viktor diktátor, és most olyanok beszélnek a Terror Háza előtt, akiket 56-ban a forradalmárok eltakarítottak. 

Fotó: Kovalovszky Dániel

A rendőrök nem sokkal később kitolták őket a kereszteződésből. A forgalom ugyan megbénult, de nem az ellentüntetők, hanem a miniszterelnöki beszédről távozó tömeg miatt. A két csoport azért összetalálkozott. A beszédről távozók – főleg dühös idősek – inzultálták, fenyegették, lökdösték az ellentüntetőket.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.