Orbán 2007-ben segítséget kért és kapott a TASZ-tól

január 11. 17:34

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte Orbán Viktor, amikor 2007-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) beperelte az akkor ellenzéki politikust egy, a 2006-os eseményekkel összefüggő kijelentése miatt.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az Index emlékeztetett az alig tíz évvel ezelőtt történt eseményekre. Orbán azt mondta, hogy a rendőrök a 2006-os események alatt utasítást kaptak arra, hogy ilyen brutálisan menjenek neki a tüntetőknek, az IRM ezt tagadta, és személyiségi jogi pert indítottak a Fidesz elnökével szemben.

Orbán első fokon saját maga járt el az ügyében, és a bíróság neki adott igazat, a minisztérium pedig fellebbezett. A másodfokú tárgyalás előtt viszont már a TASZ-hoz fordult, illetve Schiffer Andráshoz, aki akkoriban a TASZ ügyvédjeként dolgozott – írja az Index.

Schiffer a lapnak azt mondta, a TASZ ügyvivő testületében egyhangú döntés született arról, hogy vállalják Orbán ügyét, mert az ügyben hittek, mindegy volt nekik, hogy ki a személy. „Azért vállaltuk el Orbán Viktor jogi képviseletét, mert évek óta szeretnénk elérni a joggyakorlatban annak a tisztázását, hogy a közhatalmi szerveknek van-e jó hírük. A TASZ álláspontja szerint a közhatalmi szervek állítólagos jó híre nem korlátozhatja a politikai viták szabadságát” – mondta akkor Schiffer a TASZ ügyvédjeként. A pert megnyerték Orbán Viktornak.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke nemrég a televízióban jelentette be, hogy a kormánypárt minden eszközzel eltörölné azokat a civil szervezeteket, amelyek kritikát fogalmaznak meg a kormánnyal szemben. Úgy fogalmazott: „Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani.” Pontosan meg is jelölte, mely szervezeteket szeretne a Fidesz kitakarítani az országból: a TASZ-t, az emberi méltóság védelméért küzdő Magyar Helsinki Bizottság nevű szervezetet és a Transparency International korrupcióellenes szervezet magyarországi tagozatát.